A fi sau a nu fi în zi cu ghinion în Piața Unirii

Ne croim povestea singuri
august 8, 2016
Bethany, lumea colorată a copiilor
august 8, 2016

A fi sau a nu fi în zi cu ghinion în Piața Unirii

În Piața Unirii din Iași au fost montate rampe de acces la pasajul renovat, dar și pe scările care fac legătura între nivele. Din păcate, rampele nu-și dovedesc funcționalitatea, nu de o zi sau două, ci de o perioadă lungă de timp, explicau două persoane în căriucior cărora le-ar fi tare utilă rampa.

Nu trebuie să faci o mare investigație pentru a constata că lângă rampe nu există instrucțiuni de utilizare, unele nu sunt nici conectate și au rămas învelite în ambalajul în care au fost transportate, doar husele au fost îngramădite neglijent după echipament.

Nefiind indicații urc pe platformă și sunt 4 butoane: le apăs pe rând să generez o mișcare. Activ e doar butonul de „ alarmă”. Aștept minute bune și nimeni nu răspunde. Cobor și plec pe scări.

Rampele au fost montate printr-un proiect al municipalității, așa cum afirma purtătorul de cuvânt Sebastian Buraga: „este o obligație a instituțiilor centrale și locale să instaleze astfel de rampe pentru a oferi tuturor persoanelor un acces cât mai facil. Noi a trebuit să facem cîteva schimbări în ceea ce privește accesul în incinta instituțiilor publice, iar cele ce țin de Consiliul Local, toate au trebuit să se conformeze acestei directive.”

Reprezentanții Primăriei Iași susțin că rampele funcționează în regim normal și că au fost făcute probe de față cu mass-media.

Fără mass-media și demonstrația bine organizată însă, nici una dintre rampe nu poate fi folosită. M-am întors la Sebastian Buraga care a precizat că e posibil să fie o defecțiune de moment și că va verifica, dar nu am mai primit nici un răspuns.

Proiectul de modernizare a Pieții Unirii a fost realizat cu fonduri publice și europene care aveau prevederi specifice în ceea ce privește persoanele cu dizabilități. Din păcate, până acum nu suntem convinși că banii au fost investiți cu folos.

Poate că ziua în care noi am trecut prin Piața Unirii a fost singura în care rampele nu funcționau și am avut culmea ghinionului. Așteptăm de la Primăria Iași să monteze indicatoare cu instrucțiuni de folosire a rampelor și să ne facă surpriza ca, în orice zi am trece prin Piața Unirii să exclamăm: și azi am avut noroc, rampele funcționează!

Raluca Daria Diaconiuc