Antreprenoriat în apicultură…la Vaslui

Curs pentru cadrele didactice și consilierii școlari
octombrie 28, 2014
O şansă pentru elevii ieşeni
octombrie 28, 2014

Antreprenoriat în apicultură…la Vaslui

100 de familii din comunele Todireşti, Dumeşti şi Rafalia au fost sprijinite pentru a deveni apicultori, prin proiectul Apicol, finalizat în această lună de Fundaţia World Vision România, biroul zonal Iaşi şi Vaslui.

Familiile de apicultori au primit un sprijin iniţial din partea fundaţiei constând în 500 de stupi şi echipamente apicole necesare. Timp de 3 ani, apicultorii au fost instruiţi şi monitorizati şi le-a fost facilitată participarea la schimburi de experienţă şi la târguri de produse tradiţionale.

Bugetul investit de Fundaţia World Vision România a fost în total de 215.000 $, iar realizările, importante pe termen lung, proiectului Apicol însemnând nu numai sprijinirea celor 100  de fermieri, ci şi înfiinţarea Asociaţiei Apicole Negreşti, a Cooperativei agricole “Apicola Florile Vasluiului”, a unui magazin apicol prin care se pot achiziţiona echipamente, medicamente şi hrană pentru albine, la preţ de producător.

Cei 500 de stupi donaţi iniţial au fost înmulţiţi la 1.100, în toate cele trei comune rezultându-se o producţie de 20.000 de kg de miere, din care 10.000 de kg de miere au fost comercializate, aducând un profit de 150.000 de lei.

Pentru a creşte numărul de apicultori din comunităţi, 60 de noi apicultori au donat la randul lor câte un stup pentru alte 12 familii, care vor fi mai departe încurajate şi sprijinite să genereze venituri din apicultură. Alţi zece apicultori au donat câte un stup pentru Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă din Negreşti, specialiştii Asociaţiei Apicole urmând a-i ajuta pe elevii acestui centru să deprindă tainele meseriei de apicultor.

GABRIELA GRAMA