Plasat în mijlocul multor discuții în ultima vreme, sistemul public de asistență socială este apelat pentru a prezenta modul în care acordă sprijin beneficiarilor. Două astfel de situații au fost la Iași în zilele din urmă – o solicitare de prezentare a DGASPC Iași la Comisia de Dialog Social din cadrul Instituției Prefectului Iași și la Comisia pentru învățământ, cercetare știintifică, cultură și culte a CJ Iași.
La acest moment serviciul județean public de asistență social are în administrare 12 centre de plasament şi peste 2.300 de copii aflaţi în protecţie în măsuri de tip familiar, după cum a precizat dl. Ion Florin, directorul general al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Iaşi.
Principala problemă cu care se confruntă aceste centre de plasament este deficitul de personal- a rezultat din întâlnirea Comisiei de Dialog Social. Totodată ar mai fi o serie de aspecte ce ar trebui modificate, legate de integrarea psiho-socială, comunitară şi profesională a tinerilor din centre după vîrsta de 18 ani și scăderea vârstei celor care ajung în centre de asistență.
De exemplu, în acest an sunt 108 absolvenţi din centre de plasament, dintre care 73 au continuat cursurile şcolare (liceale, universitare, postuniversitare), 27 de tineri au fost reintegraţi în familia de origine şi comunitate, 6 au fost reintegraţi socio-profesional preluaţi în cadrul Centrului Multifuncţional existent la nivelul DGASPC Iaşi, 2 tineri încadraţi în grad de handicap au fost preluaţi în centrele pentru adulţi.
La ambele întâlniri s-a discutat despre problemele generate de faptul că DGASPC Iași va reorganiza sau va preda către învățământul special centrele de plasament de tip clasic.
Raluca Daria Diaconiuc