Așa se numește noua structură de economie socială, inaugurată în urmă cu câteva luni de Fundația „Inimă de Copil”, partener în proiectul ”$E$-Susținere Economică și Socială pentru persoane vulnerabile”.
Astfel, un mic atelier unde persoane vulnerabile aveau ore de terapie ocupațională, începând din 2005, a devenit acum unitate protejată autorizată, oferind și susținând locuri de muncă pentru persoane din grupurile vulnerabile – persoane cu dizabilități, femei în situație de risc, întreținători ai unor familii monoparentale, tineri ce au părăsit instituțiile, în total – 19 noi locuri de muncă. În cadrul aceluiași proiect, 79 persoane au beneficiat, de asemenea, de informare și consiliere pentru orientare profesională, iar 22 persoane au avut șansa de a obține o calificare profesională.
Planul de dezvoltare al atelierului include mai multe direcții și linii de dezvoltare. Prima, care continuă activitățile anterioare, este cea de realizare de produse unicat pictate pe sticlă, lucrate manual, accesorii decorative, bijuterii, felicitări. A doua direcție o reprezintă partea de atelier de croitorie și broderie în care sunt executate sacoșe din pânză pictate sau brodate, diferite obiecte și accesorii vestimentare unicate, iar cea de a treia presupune partea de atelier în care se personalizează obiecte prin gravură laser. Pentru comercializarea produselor în mediul virtual, „Ateliere cu Suflet” are un magazin online – www.atelierecusuflet.ro/shop/ro/ şi astfel produsele realizate de persoanele din grup vulnerabil pot ajunge la client.
Beneficiarii, acum angajați ai unității protejate „Ateliere cu Suflet” sunt implicați activ în evenimentele de promovare ale economiei sociale, fiind realizate prezentări de produse, atât în Galați cât și în țară. Fondurile obținute din vânzarea produselor sunt direcționate către susținerea atelierului și a locurilor de muncă.
Amalia Ene