Sara are 7 ani și încă de la naștere a fost diagnosticată cu tetrapareză spastică, o afecțiune care a imobilizat-o în scaunul cu rotile încă din primele luni de viață. Pentru că fetița nu putea să-și miște mâinile și picioarele, să-și susțină capul, sau să pronunțe cuvinte, părinții au înscris-o în programul gratuit de terapie pentru copii cu dizabilități, oferit de Fundația Serviciilor Sociale Bethany. Din anul 2014, Sara beneficiază de terapie personalizată de două ori pe săptămână în cadrul centrului de recuperare. Cu ajutorul ședințelor de kinetoterapie, de stimulare cognitivă și senzorială, Sara învață să-și controleze echilibrul, să se exprime, își menține mobilitatea articulațiilor și își întărește mușchii.
Deși mai are mult de muncă până să poată merge singură, fetița a înregistrat progrese remarcabile. După 2 ani de terapie, Sara stă în picioare dacă este ajutată, este mult mai sociabilă și colaborează ușor cu echipa de terapeuți. Progresele constante se datorează și mediului plăcut în care are loc terapia. Din primăvara acestui an, Fundația Bethany a deschis în cadrul centrului de recuperare o cameră de stimulare multisenzorială, unde Sara și alți 30 de copii cu dizabilități beneficiază de ședințe gratuite de stimulare senzorială. Acest tip de terapie ajută copilul să recepteze stimulii din exterior prin expunerea la texturi, lumini, vibrații, arome sau sunete, să-şi concentreze atenţia pe diferite experienţe senzoriale, să-şi dezvolte abilităţile de ordin senzorial (auz, văz, miros şi simț tactil), să cunoască și să dețină control asupra mediului şi să fie mai relaxat.
“Prin folosirea materialelor-stimul și a unei astfel de camere terapeutice, copiii învață să acorde o semnificație corectă diferiților stimuli, să aibă o relație adecvată cu mediul, motivează, stimulează, întăreşte relaţia terapeut beneficiar prin învăţarea prin experienţă şi nu în ultimul rând, se pot reduce comportamentele stereotipe şi de autostimulare”, ne explică multiplele beneficii ale terapiei senzoriale Gabriela Doru, psihopedagog în cadrul Fundației Serviciilor Sociale Bethany. Accesul la acest serviciu se realizează în funcție de problema socio-medicală și de nevoile individuale, precum și de tipul de dizabilitate al copilului.
Dotarea centrului cu o cameră multisenzorială este o investiție realizată în cadrul proiectului “Soluții integrate pentru incluziunea socială a copiilor și tinerilor cu dizabilități”, co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă. Acesta se desfășoară în parteneriat cu Asociația Națională pentru Copii și Adulți cu Autism din România (ANCAAR)- Filiala Iași și Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale (F.O.N.S.S), în perioada ianuarie-decembrie 2016 și prevede o serie de servicii destinate copiilor cu dizabilități, părinților acestora, dar și organizațiilor care activează în domeniu.
Laura Bârliba