O delegatie a Comisiei de la Venetia se afla azi si maine la Bucuresti, cu misiunea de a culege informatii care sa fundamenteze o opinie referitoare la primul dintre cele doua proiecte de lege menite a modifica OG 26/200, de functionare a asociatiilor si fundatiilor.
Proiectul Plesoianu- Serban a nascut multe discutii in spatiul public, deoarece sub pretentia unui mai bun control in functionarea ONG-urilor in fapt, limiteaza functionarea acestor entitati, le pune constant sub semnul sanctiunii si desfiintarii si birocratizeaza excesiv functionarea lor.
Semnalele de alarma au fost receptionate de Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei, care solicitat o opinie a Comisiei de la Venetia. Cel mai probabil, opinia va fi prezentata de catre experti in plenul intalnirii din martie a Comisiei de la Venetia si este elaborata in comun cu OSCE/ODIHR (despre aceste organizatii aveti cateva informatii aici)
Pe parcursul celor doua zile in Bucuresti, expertii se intalnesc cu o serie de reprezentanti ai autoritatilor publice (Senat, Camera Deputatilor, Ministerul Justitiei si Curtea Constitutionala), dar si ai organizatiilor neguvernamentale.
O prima intalnire a avut loc astazi, fiind prezente 4 organizatii – IPP, ARC, Rise Project si FDSC.
Acestea au prezentat punctul de vedere al ONG-urilor cu privire la prevederile referitoare la modul in care este modificata reglementarea utilitatii publice si fata de obligatia excesiva de raportare din art 48 indice 1 din proiectul de lege.
Detalii cu privire la punctul de vedere exprimat aveti aici.
Proiectul Plesoianu- Serban este in acest moment la Camera Deputatilor, dupa aprobarea tacita de catre Senat.
Va reamintim ca mai circula in paralel un proiect de modificare a OG 26/2000 initiat de Ministerul Dialogului Social si Comunicarii Publice, acum incorporat Ministerului Muncii si Justitiei Sociale, asupra caruia ONG si-au exprimat deja cateva opinii.