Consultare publică de ochii lumii

Vocea ONG invită la Caravana consilierilor
martie 25, 2015
Noi suntem gata să îi primim, ei sunt gata să ne viziteze?
aprilie 9, 2015

Consultare publică de ochii lumii

Din nou, peste 100 de ONG care fac parte din Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale- FONSS şi Dizabnet – Reţeaua Prestatorilor de Servicii pentru Persoana cu Dizabilităţi sunt dezamăgite de mimarea consultării publice pe marginea unor documente de către autorităţi.

Este tot mai pregnant sentimentul că autorităţile aduc în dezbatere documentele „pentru că aşa prevede legea”, dar mai ales pentru că astfel îşi legitimează forma impusă de ei a documentelor respective. Altfel nu înţelegem de ce s-ar mai obosi sa posteze diverse acte normative pe site-uri dacă nu-i interesează nici o opinie pe marginea acelor documente.

De Legea transparenţei decizionale nu se sinchiseşte nimeni în mod real…deoarece acea lege prevede şi trimiterea unui răspuns celui care se implică în dezbatere, cu privire la măsura în care opinia exprimată a fost luată în considerare sau nu.

Acesta este motivul pentru care FONSS şi DIZABNET protestează public pentru neluarea în consideraţie a observaţiilor punctuale cu privire la „Standardele minime de calitate pentru acreditarea serviciilor sociale destinate persoanelor adulte cu dizabilităţi” adoptate prin ORDINul nr. 67 din 21 ianuarie 2015, publicat în Monitorul Oficial nr. 116 din 13 februarie 2015.

Cele două structuri asociative ale ONG-urilor au în componenţa lor organizaţii cu experienţă de ani de zile în derularea de servicii sociale, prin urmare, punctul de vedere exprimat în legătură cu respectivul act normativ era relevant. Din păcate, autorităţile române continuă să emită documente legislative şi normative din birou, bazându-se exclusiv pe experienţa din zona publică, ca şi cum beneficiarii de servicii sociale ar fi bunul sistemului bugetar.

În memoriul înaintat Ministrului Muncii, se precizează că o bună colaborare între Reţeaua Dizabnet, FONSS şi MMFPSPV, în general, precum şi între Reţeaua Dizabnet, FONSS şi Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Dizabilităţi, în special, este esenţial ca rolul prestatorilor de servicii publici şi privaţi să fie luat în considerare, şi orice completare pe care o aduc ONG fiecărui act legislativ să fie analizată de factorii responsabili şi să fie expediat un răspuns motivat, aşa cum prevede legea.

FONSS şi DIZABNET mai precizează că munca de analiză şi completări legislative desfăşurată este o activitate voluntară, neremunerată, că se bazează pe experienţa acumulată în ani de zile cu beneficiarii şi este important ca observaţiile făcute să fie subiectul unei analize reale.
Redăm textul integral al scrisorii aici.