Continuitate şi schimbare în FONSS

5 noi ONG-uri în FONSS
noiembrie 23, 2017
Vocea ONG premiată la Gala Star of Hope
decembrie 11, 2017

Continuitate şi schimbare în FONSS

În 21 noiembrie 2017, a avut loc Adunarea Generală a FONSS, în care s-a ales o nouă conducere, după ce mandatul de trei ani al vechiului Consiliu Director a expirat.

Astfel, noua conducere a FONSS, care va prelua mandatul din 1 ianuarie 2018, va fi formată din: Adrianus Muit – preşedinte (Asociaţia Betania, Bacău), Aurora Vatamaniuc- vicepreședinte (Star of Hope România), Corina Mighiu- vicepreședinte (Salvați Copiii Iași), Mariana Ursan – membru (Centrul Diecezan Caritas Iași) și Izabela Crăciun- membru (Fundația Serviciilor Sociale Bethany).

Până la finalul anului conducerea FONSS este asigurată de vechiul consiliu format din: Angela Achiței – președinte (ADV România), Diana Păiuș- vicepreședinte (Fundația Serviciilor Sociale Bethany), Corina Mighiu- vicepreședinte (Organizaţia Salvați Copiii Iași), Aurora Vatamaniuc- membru (Fundaţia Star of Hope România) și Magda Cămănaru- membru (Fundaţia World Vision România). În aceeași adunare generală numărul membrilor FONSS a crescut la 32 de ong-uri din întreaga țară.

      Sunteți persoana mandatată cu încrederea colegilor din organizațiile membre FONSS. Care credeți că au fost calitățile dumneavoastră care au determinat această alegere?

Angela Achiței: Probabil viziunea mea cu privire la dezvoltarea sectorului ONG, expertiza pe care o am în domeniul serviciilor sociale și a economiei sociale, dar și experiența de a crea rețele și federații, precum Comisia ONG Iași, RISE România, Coaliția ONG pentru fonduri structurale și FOND. Pe de altă parte, organizația pe care o reprezint în federație – Fundația ”Alături de Voi” România, a avut un efect benefic de coagulare a sectorului ONG din Iași în cei 15 ani de activitate, prin faptul că a dezvoltat proiecte în parteneriat, a oferit sprijin necondiționat și a susținut cu întreprinderea socială UtilDeco evenimente sociale și caritabile ale colegilor din sector. Cred că aderarea la o federație, înseamnă în primul rând ideea de ”a oferi” fără să aștepți neapărat să primești ceva în schimb.

Andre Muit: Probabil este vorba de experiență și de rezultate. Sunt președintele Asociației Betania de mai bine de 22 de ani, iar în acest timp am implementat zeci de proiecte, am colaborat cu organizații similare din țară și din străinătate, am accesat fonduri europene atât în nume propriu cât și în parteneriat cu autoritățile locale. Cred că această alegere a fost motivată de cartea de vizită a Asociației Betania și, implicit, a mea.

Care sunt punctele forte ale FONSS în acest moment?

AA: FONSS este o rețea diferită față de ce există în prezent pe piața din România, de la modul de aderare, condițiile de eligibilitate și până la modalitatea în care se dezvoltă și funcționează, ceea ce determină membrii să fie activ implicați în construcția acestui concept. Pe de altă parte, FONSS acoperă o nișă de piață foarte importantă, cea a serviciilor sociale, unde există o nevoie foarte mare de dezvoltare. Dar dincolo de aceste aspecte, punctul forte al federației, este dat de membrii săi, organizații cu un CV consistent de expertiză și profesionalism în domeniul serviciilor sociale, dar și o echipă executivă puternică cu reale competențe în ceea ce privește advocacy, cercetare, politică publică și dezvoltare organizațională.

AM: Un prim punct forte este unitatea de scop a organizațiilor din FONSS. Toți vrem binele beneficiarilor, extinderea și eficientizarea serviciilor. Un scop care a adunat zeci de organizații din toată țara, care a fost prezentat la cel mai înalt nivel guvernamental. De asemenea, seriozitatea deplină a membrilor FONSS este un mare atu. Accederea în rândurile FONSS doar pe bază de recomandare a creat o „sită” valorică astfel încât putem lăsa modestia un pic deoparte și să afirmăm că suntem, ca entitate, printre cei mai buni și mai influenți din țară în domeniul serviciilor sociale.

Cum s-a poziționat până acum FONSS?

AA: Dincolo de faptul că FONSS a plecat inițial ca o platformă locală a ONG-urilor furnizoare de servicii sociale din Iași, apoi s-a extins la nivelul Regiunii Nord Est și în prezent la nivel național, cred că această federație este o Voce ONG puternică pentru sector, care a avut o evoluție foarte rapidă în cei 3 ani de activitate. Comparativ poate cu alte platforme, FONSS are o puternică dimensiune locală, în care autoritățile publice sunt implicate direct în dezvoltarea de mecanisme de contractare de servicii sociale, iar ONG-urile sprijinite direct să se dezvolte pe principii transparente și sustenabile.

AM: Cred într-o evoluție graduală. Avem o poziție din care nu ne permitem să ardem etape pentru că s-ar putea să avem de pierdut pe termen lung. Calea FONSS este deja suficient de limpede: aducerea organizațiilor furnizoare de servicii sociale sub o cupolă unică, negocierile de pe poziții de egalitate au autoritățile locale și naționale în vederea obținerii de sprijin (inclusiv financiar și legal) pentru beneficiarii noștri. Suntem încă la început de drum dacă stăm să ne raportăm la alte state din UE, dar în același timp avem experiența, puterea și influența de a reuși în ceea ce ne-am propus. Oricum, sunt de părere că trebuie să ne accentuăm prezența în mediul public, să ne apropiem, pe toate căile, de oamenii care poate că au nevoie de noi sau care pot să ne sprijine, dar care nu au informațiile necesare pentru a putea acționa într-un fel sau altul.

Răspundeți din nou la întrebarea 1 pentru celălalt.

Care credeți că au fost calitățile care au determinat alegerea lui Andre în funcția de președinte?

AA: Cred că membrii federației au realizat o alegere foarte bună pentru poziția de președinte în persoana lui Andrianus Muit. Este un om cu multă experiență dovedită în domeniul serviciilor sociale, dar și un antreprenor social de succes prin multiple investiții realizate în comunitate. FONSS va trece acum într-o nouă etapă de dezvoltare, de la cea de start-up la cea de maturizare și consolidare a federației, iar experiența sa de manager și de reprezentare sunt cu adevărat importante. Pe de altă parte, Andre are o bună colaborare cu mediul de afaceri și ambasade și cred că va aduce un plus de valoare pentru unul din obiectivele strategice asumate de federație, cel de dezvoltare de parteneriate internaționale, dar și cu mediul de business. Andre este un om cu viziune, care înțelege foarte bine contextul de dezvoltare a României, chiar dacă este născut în Olanda și cred că orientarea sa pro europeană va deschide oportunități interesante pentru FONSS.

AM: Pe scurt? Tot ceea ce doamna Angela Achiței a realizat până acum. Am un respect deosebit pentru ceea ce reprezintă Fundația „Alături de voi”, pentru ceea ce înseamnă Întreprinderea de Inserție Socială Util Deco, devenit exemplu de bune practici la nivel național. Dorința de a aduce o schimbare în bine, de a face tot mai mult pentru cei aflați în situații dificile a motivat-o în mod constant pe doamna Achiței, iar rezultatele obținute sunt admirabile. Țin să o felicit și pe această cale pentru tot ceea ce a făcut, inclusiv în cadrul FONSS și sunt sigur că și pe viitor vor fi nenumărate motive pentru noi aprecieri la adresa ei.

Ce vreți să transmiteți membrilor FONSS?

AA: Ași vrea foarte mult, în aceste vremuri destul de grele pentru sectorul ONG, să-și păstreze energia și determinarea de a construi lucruri frumoase și necesare pentru comunitate. Să fie mândri că fac parte din FONSS, pentru că este un produs al tuturor și să păstreze în minte și în suflet principiul că ”ceea ce facem zi de zi.., ne definește practic viitorul!”.

AM: Doresc să transmit un mesaj de solidaritate, atât între noi, ca organizații membre ale FONSS, cât și între noi ca un tot și multitudinea de beneficiari care, fără să exagerez, depind de serviciile pe care le furnizăm. Suntem uniți, iar această unitate ne face puternici pentru a putea munci pentru binele celor care au nevoie de noi. FONSS are potențialul de a deveni unul dintre actorii majori pe scena serviciilor sociale, iar noi avem datoria de a materializa această potențialitate.

Ce vreți să transmiteți mediului extern FONSS (autorități, colegi din celelalte ONG-uri)?

AA: Vreau să încurajez autoritățile să utilizeze FONSS ca pe o vocea avizată în diferite consultări publice, dar și în dezvoltarea de politici sociale în domeniu. De asemenea, să conștientizeze faptul, că pentru a rezolva problemele sociale, e nevoie de investiții sociale în comunitate, de servicii accesibile și integrate. ONG-urile sunt investitori în comunitate și se pot dezvolta, doar dacă autoritățile publice creează politici locale favorabile, contractează servicii sociale și vin în parteneriate care aduc plus valoare.

Pentru colegii din ONG-uri, vreau să-i văd mândri că fac parte din acest sector, să creadă în puterea asocierii și să dezvolte parteneriate cu FONSS și alte organizații! La fel de important, e să gândească antreprenorial dezvoltarea și sustenabilitatea financiară, pentru că asta le va da și puterea și soluția de a merge înainte.

AM: Un mesaj de prietenie și colaborare. Îmi doresc să putem lucra împreună atât cu alte organizații similare cât și cu autoritățile. Pentru noi toți există un bine pe care îl urmărim și este vorba de binele celor mai puțin fericiți dintre români, față de care avem datoria, inclusiv morală, de a acționa. Sper că vom putea să ne strângem mâinile și să lucrăm cât se poate de bine pe viitor, dincolo de interese politice sau de orice altă natură care nu au nimic în comun cu scopurile noastre.