Economia socială, din nou în mijlocul unui joc de interese!

Tineri care schimbă poveştile comunităţii
ianuarie 20, 2015
Vocea ONG invită la Caravana consilierilor
martie 25, 2015

Economia socială, din nou în mijlocul unui joc de interese!

FONSS, alături de Coaliţia pentru economie socială, RESPING amendamentele Ministerului Muncii la propriul proiect de lege privind economia socială, care riscă să  denatureze conceptul de economie socială și, în loc de măsuri de promovare a sectorului, crează cadrul pentru deturnarea fondurilor europene dedicate sectorului către SOCIETĂȚI COMERCIALE create special pentru acest scop!

De ce?

Economia socială este din nou în mijlocul unui joc de interese!  De ani de zile România se străduie (cel puţin aşa mimează!)  să legifereze un domeniu care ar putea scădea din povara socială a statului şi ar putea oferi persoanelor cu dizabilităţi sau din alte grupuri vulnerabile o viaţă mai bună.  In plus, s-ar iesi din situaţia paradoxală în care se finanţează  prin proiecte europene economia socială, care în România, dacă judecăm după legislaţia naţională, nici nu există.

Din păcate, “băieţii deştepţi” nu dorm. Prin urmare,  în loc ca această  lege benefică, măcar aparent, să meargă  firesc spre aprobare, ea se întoarce, iar se redepune la comisiii de la o camera la alta, şi apoi iar la ministerul muncii, într-un dans, aparent haotic, dar care de fapt are un scop bine definit: cand obosesc unii dansatori, apar miraculus alţii care îşi adjudecă  aplauzele de final. Cu câteva zile în urma, Legea economiei sociale care părea aproape de a fi adoptată, s-a reîntors la minister şi apoi şi-a reluat drumul sinuos prin comisiile parlamentare.  După acestă escală la minister, schimbarile la lege sunt profunde, dovadă că nu s-a rezistat tentaţiei  de a  deschide portiţe prin care să intre într-un domeniu destinat socialului, nişte “câştigători” şi s-a uitat pentru cine, şi de ce, se face această lege.

Mai mult chiar, schimbările făcute transforma un domeniu în ceva ce nu există nici într-o ţară din Europa, chiar daca economia socială nu am inventat-o noi, românii.

Aşteptăm ca politicienii să nu permită pătrunderea în domeniul economiei sociale a afaceriştilor, ci să militeze pentru menţinerea sectorului ca unul de investiţie în social, prin mecanisme economice.

Mihaela Munteanu, redactor şef Vocea ONG

Scrisoarea trimisă de ONG către politicieni şi Guvern poate fi lecturată aici.