Astăzi, a avut loc evenimentul de lansare a etapei a treia a proiectului ”Vocea ONG pentru servicii sociale”, realizat de FONSS, pentru generarea unui mecanism eficient de contractare a serviciilor sociale de la furnizorii privați, de către autoritățile locale și județene.
Mihaela Munteanu- director de comunicare și advocacy, a prezentat ceea ce s-a realizat în primii doi ani de proiect: Harta serviciilor sociale din Municipiul Iași (pentru a dovedi exact care sunt nevoile sociale), mecanismul de contractare de servicii sociale (la care se așteaptă numirea persoanelor cu vor lucra în cadrul Biroului de contractare), cursuri cu ONGiștii care ar putea să vândă servicii sociale autorităților, studii privind nivelul de finanțare din partea autorităților locale și județene și întâlniri de promovare a mecanismului de contractare.
Conform Hărții nevoilor sociale, prioritățile municipiului sunt:
Luminița Munteanu, director DAS Iași – a precizat că ”sunt anumite tipuri de servicii pe care direcția nu le prestează pentru că ar însemna o licențiere, care ar duce la creșterea personalului. ONGurile au aceste servicii deja licențiate și le putem achiziționa de la ele. Este cazul serviciilor de asistență la domiciliu pentru vârstnici, serviciul de centru de zi pentru copii și anumite servicii acordate persoanelor fără adăpost. Am lucrat și noi la acest mecanism de contractare și susținem colaborarea între furnizorul public și privați.”
ONGurile sunt investitori în comunitate– este o altă idee subliniată la conferință și justificată prin rezultatele studiilor făcute în 2013, 2016 și 2017. În 2013, ONG din FONSS, au atras 6 milioane de euro din diverse surse, mai ales fonduri europene, ceea ce le-a permis să furnizeze servicii gratuite pentru beneficiari și să mențină angajate 703 persoane din rândul specialiștilor. În 2015, ONGurile din FONSS au atras 12 milioane de euro prin proiecte și au angajat cu 18% mai puține persoane ca în intervalul precedent de studiu.
În ceea ce privește nivelul finanțării publice locale/județene-în 2013 a fost de 4,43% și în 2015 de 3,59%, deci a scăzut. Adevărat că susținerea a fost mai mare de la bugetele locale decât de la cele județene, cu excepția CJ Bacău, care a finanțat 14,19% din serviciile derulate de cei trei membri FONSS în acest județ.
La eveniment au fost invitați consilieri locali și județeni din toate partidele. Au fost prezenți consilierii județeni Romeo Vatră și Alin Aivănoaiei și consilierul local Etienne Ignat.
”Eu v-am făcut deja invitația de a discuta despre un proiect de hotărâre care să ducă la contractarea de servicii sociale. Dar sunt probleme de mentalitate de depășit. Cei cca 4% alocați de autorități arată asta. Voi susține așadar un demers similar și la CJ Iași”- a menționat consilierul județean Romeo Vatră.
”Vă felicit pe cei de la FONSS pentru activitatea pe care o aveți în tot ce faceți în zona ONG și societate civilă. Putem fi mai activi în viața ONGurilor și susțin necesitatea unei politici de dezvoltare a serviciilor sociale. Pas cu pas aceste schimbări se pot întâmpla și la Iași- mă refer și la municipiu și la județ, și să nu mai fie Bacăul exemplul la care să ne uităm continuu” – a menționat consilierul județean Alin Aivănoaie.
”Am sprijinit activitatea furnizorilor de servicii sociale și până acum. Și pentru bugetul din acest an am propus un amendament de mărire a alocării pentru domeniul social la legea 350/2005, dar care din păcate nu a fost votat. Ca și consilier local știu ce bani sunt cheltuiți pentru asistența socială în Iași- cam 10 % din bugetul orașului merge spre Direcția de Asistență Socială-și am vrea ca banii să fie cheltuiți cât mai bine și pe termen lung să nu mai avem sume atât de mari pe asistență socială. Consider că e un demers bun să ducem la capăt acest proces de contractare și puteți conta pe mine”- a precizat consilierul local Etiene Ignat, la conferință.
Cu sprijinul lor, menționat public, se va extinde dialogul la nivelul CL și CJ Iași, către ceilalți consilieri, deoarece găsirea de soluții pentru diminuarea problematicii sociale și respectarea dreptului la o viață demnă a ieșenilor trebuie să fie un deziderat transpartinic.
”Din 2011 de când am înființat Comisia ONG, apoi FONSS, se tot discută de mecanisme de contractare de servicii sociale. Situația este însă urgentă pentru că, în curând ne va costa mult mai mult să refacem un sistem de asistență care a fost construit cu investiție din fonduri externe. Tot mai multe ONG din servicii sociale solicită retragerea licenței, se închid serviciile private, din lipsă de finanțe, în timp ce suntem pe ultimul loc în topul european privind furnizarea de servicii sociale. Ne bucurăm că scade numărul celor ce au nevoie de prestații sociale, dar de fapt pleacă din țară 22 de persoane pe oră și mulți oameni din zona de sărăcie trec în sărăcie extremă- deci nu mai pot accesa serviciile. Ar însemna să poată face un dosar și să aibă bani pentru un bilet de transport. Contractarea este o prioritate zero pentru că rămânem fără serviciile unor furnizori recunoscuți în plan european și de care noi nu părem a avea nevoie”- e remarcat Angela Achiței, de la ADV România.
Gabriela Răducanu de la Fudația Star of Hope România a precizat că ”accesul la serviciile sociale este o datorie față de om și un drept al persoanelor vulnerabile de a ajunge să trăiască decent”.
În concluzie, achiziționarea de servicii sociale private este posibilă, Iașul poate avea un mecanism performant, achiziția se realizează în mai multe localități din țară, dar la Iași atât primăria cât și CJ Iași încă, nu utilizează această variată pentru a îmbunătăți viața ieșenilor pe termen lung.