Crăciun la cutie
decembrie 23, 2014
Dăruiește din inimă!
decembrie 23, 2014

Funda Umană –solidaritate cu persoanele cu HIV/SIDA

Fundația „Alături de Voi” România a organizat și în acest an, pentru a IX-a dată evenimentul „Funda Umană – simbol al solidarității cu persoanele infectate și afectate HIV/SIDA” pentru a marca  Ziua  Mondială de Luptă antiSIDA, în 2 decembrie de la Iași, Constanța și Tg Mureș.

Devenită deja o tradiție, „Funda Umană” a avut ca scop în acest an și apelul la responsabilitatea fiecărui individ  în raport cu prevenirea transmiterii infecției cu HIV, mai ales că statisticile oficiale relevă că 59% din cazurile noi de infecție cu HIV au apărut în urma relațiilor sexuale neprotejate, în timp ce aproximativ 30% din cazurile nou diagnosticate au aparut în urma consumului de droguri injectabile.

Evenimentul din acest an a pus în discuție și nevoia de informație în rândul tinerilor, a campaniilor de informare pentru prevenirea transmiterii infecției cu HIV, pornind chiar de la cazurile semnalate recent în mass media cu privire la infectarea cu HIV prin contact sexual neprotejat, de către tinerii din Segarcea și Năvodari.

Prezenţa numeroasă ( peste 110 parteneri)  la „Funda Umană – simbol al solidarității cu persoanele infectate si afectate HIV/SIDA” ne-a ajutat să ne îndeplinim obiectivele și să transmitem mesajul nostru.

De asemenea, la Iaşi, peste 50 de persoane, elevi, cadre didactice și părinți au participat la Conferința „Efectul Segarcea versus educația tinerilor”- în care s-au dezbătut cele două cazuri de transmitere a virusului și conduita corectă care ar fi dus la prevenirea acelor situații. Concluzia a fost că utilizarea prezervativului ca mijloc de prevenire și apelarea la medic în caz de contact sexual la risc sunt esențiale pentru păstrarea sănătații fiecarui individ și raspunderea pentru aceasta este individuală.

Peste 2000 de persoane s-au prins apoi în Funda umană, în Atrium la Palas Mall. În acest an am beneficiat de prezenţa la eveniment a elevilor de la Colegiul de Artă Octav Bancilă Iași, care au susținut un spectacol „In memoriam” .

”Funda Umană” a fost finanțată la Iași de Primăria Iași, Raiffeisen Bank și Fundația “Alături de Voi” România, prin unitatea protejată Util Deco și susținut de Palas Mall, TVR Iași și IBS TV- post tv online care a și realizat o transmisie video live de la fața locului.

La Constanța, în fața City Park Mall, în aceeași zi s-a format o fundă umană din cca 250 de persoane, care chiar  în ciuda vremii potrivnice, au ținut să-și manifeste astfel solidaritatea cu persoanele cu HIV.

La Târgu  Mureș, peste 20 persoane, reprezentanți ai autorităților publice locale, ONG-uri, reprezentanți ai pacienților seropozitivi HIV și mass media au participat la dezbaterea “Realizarea unui nucleu de intervenţie în situaţii de criză pentru persoanele seropozitive HIV și prevenirea comportamentelor de risc în rândul tinerilor”. Discuțiile privind cazuistica persoanelor din grupuri vulnerabile, inclusiv HIV/SIDA, au concluzionat prin sublinierea necesității instituirii unei comisii de intervenție în situații de criză, pentru a cărei funcționare   s-au stabilit întâlniri cu DGASPC la începutul anului 2015.

Peste 250 persoane au format, în incinta Teatrului Național Tg Mureș, Funda Umană- semn de solidaritate cu persoanele infectate HIV.  Spectacolul eveniment a cuprins reprezentații artistice oferite  de:  Florin Mândru-mini-recital, copiii de la Timi Time – dans modern, Dara Pasc – pian, Sipos Peter – Vioara I Csibi David – Vioara II Mogyorosi Szilard – Viola Gyarfas Blaka – Violoncel – Cvartet de Coarde, Sorana Margaras si Andrei Raicea – voce si chitara, trupa Arabesc, Trupa de Muzică Uşoară a Liceului Vocaţional de Artă compusă din Andreea Morariu – voce Arina Grindean – cajon Alex Cioata – chitară, Diana Bungardean şi Adriana Silvas –voluntari UNOPA.

Partenerii principali au fost: Teatrul Naţional Tg. Mureş, Asociaţia Benone şi Organizaţia Pro Karma.

Lista integrală a partenerilor din Iaşi, Constanţa şi Mureş este postată pe www.fundaumana.ro.

 

Mihaela Olteanu