Gânduri de ieșean, pentru ieșeni

Ateliere cu suflet
iunie 6, 2016
Norvegia continuă să finanțeze proiectele sociale
iunie 6, 2016

Gânduri de ieșean, pentru ieșeni

În martie, am participat la o activitate din proiectul Centrului pentru Resurse Juridice și al Asociației Funky Citizens – „Monitorizarea cheltuirii bugetelor locale: instrumente şi tehnici”.

O săptămână de dialog cu ieșenii – o oportunitate nesperată – pe subiecte de maxim interes – participarea cetățeanului la decizia locală și nivelul lui de cunoştințe privind cheltuirea banilor din bugetul local.

Mărturisesc că, dacă în calitate de jurnalist am avut din când în când acces la informațiile privind cheltuirea bugetului local, ei bine, nu aveam o imagine globală care să îmi contureze opinii clare cu privire la cele mai mari sume investite, numărul de angajați din sectorul public local, firmele abonate la contracte cu Primăria Iași (ori poate, întâmplător câștigătoare constant a contractelor publice). M-am și întrebat: dacă eu nu știu, el, cetățeanul alegător știe?

Nu trebuie să investigăm mult ca să aflăm răspunsul…

Ceea ce m-a mirat însă, e faptul că, deşi nu știm exact cum se cheltuie banii din bugetul local- sigur nici nu ne-am dat peste cap să aflăm, dar nici n-a sărit nimeni cu informația la noi, propuneri avem multe. În topul dorințelor sunt investiții mai mari în reabilitarea și modernizarea spitalelor, reabilitarea și consolidarea clădirilor cu risc seismic (Cantemir, Șoseaua Națională, Cuza Vodă, Piața Unirii), reabilitarea transportului public prin înlocuirea parcului auto vechi cu mijloace de transport noi, dar și transport public adaptat persoanelor cu dizabilități și stații cu program fix pentru transportul public.

Ca o privire în oglindă este și dorința de implicare a Poliției Locale în identificarea și sancționarea persoanelor care distrug bunurile publice (bănci, coșuri de gunoi) sau spațiile verzi și aplicarea de amenzi stăpânilor de câini, care nu strâng mizeria lăsată de aceștia pe stradă sau parcuri.

Lista e mai lungă, dar mai pe scurt ieșenii își doresc toate investițiile care ar face viața lor mai sigură și mai civilizată, chiar dacă, în loc să mai crească și atitudinea civică, speră să se implice Poliția Locală în pedepsirea celor necivilizați. Am constatat și cât de cuminți și înţelegători suntem când ni se spune că nu sunt locuri în sala în care are loc ședința Consiliului Local (ca și cum s-au strâns scaunele din Primarie!)- chiar dacă legea spune că orice cetățean are dreptul să asiste la aceste ședințe.

Cumințenia e bună, dragi ieșeni, numai că nu întotdeauna. Acolo unde nu se respectă un drept sau se încalcă o lege, fie și cea a bunului simț, ar trebui să luăm atitudine.

Nu vreau să-mi cert, Doamne ferește, concetățenii, doar recapitulez o parte din observațiile făcute și îndemn la un spirit civic mai accentuat, spre binele nostru al tuturor.

Mihaela Munteanu