Iași – capitala sectorului neguvernamental!

Influența României în bazinul Mării Negre
decembrie 18, 2015
Pariem pe FONSS?
februarie 24, 2016

Iași – capitala sectorului neguvernamental!

  • Interviu cu Diana Păiuș, președintele Comisiei ONG Iași.

Comisia ONG funcționează de aproape cinci ani în Iași în cadrul Consiliului de Dezvoltare Economică și Socială (parteneriat între Consiliul Județean, Consiliul Local și Prefectura Iași, pentru a chema comunitatea la construcție și dezvoltare) și numără în acest moment 44 de organizații din domenii diverse din județul Iași. În anul 2015 ONG-urile membre s-au coalizat și au susținut inițiative naționale, iar la nivel local, activitatea Comisiei ONG, în parteneriat cu FONSS- Federația Organizațiilor Neguvernamantale pentru Servicii Sociale a mers pe două direcții principale: modificarea regulamentelor de finanțare a proiectelor societății civile în baza legii 350/2005 și o a doua direcție – dialogul pe tema contractării serviciilor sociale. Forța societății civile unite astfel și promovarea mai multor iniţiative legislative cu ajutorul politicienilor ieșeni, a plasat Iașiul în postura de capitală a sectorului neguvernamental.

Doamnă Diana Păiuș, care sunt planurile societății civile ieșene, grupată în această platformă de dialog între comunitate și autorități, pentru acest an dificil, mai ales că e și an electoral, deci plin de promisiuni care nu se știe dacă se vor tranforma în fapt?

Și în acest an, Comisia ONG va continua consolidarea relațiilor cu autoritățile locale și județene, prin participarea la ședintele de plen ale celor două consilii, dar și prin lucrul în grup, pentru a putea fi realizată contractarea serviciilor sociale. Firește că vom continua și monitorizarea luării deciziilor la nivel local și județean, a modului de gestionare a finanțărilor acordate din bugetele locale, iar, la cerere, suntem gata să oferim expertiza noastră pentru realizarea de strategii, implementarea de politici publice și găsirea celor mai potrivite soluții pentru diverse probleme din comunitate.

Printre prioritățile noastre se numără și întărirea sectorului ONG prin sprijinirea ONG-urilor mici şi mijlocii, membre ale Comisiei ONG, în accesarea de fonduri locale, intermedierea dialogului dintre sectorul ONG și instituțiile publice.

Veți continua să răspundeți solicitărilor de aderare a noi membri în Comisia ONG?

Deși e organizație informală, Comisia ONG are un regulament de funcționare pe care dorim să-l modificăm. Una din prevederi se va referi și la acceptarea de noi membri, în an electoral. Dacă majoritatea membrilor va decide să dăm curs noilor cereri de aderare, asta se va întâmpla. Dacă nu… probabil vom rediscuta aceste propuneri din ianuarie 2017. Oricum intenționăm să aducem printre membrii Comisiei și organizații cu expertiză din domenii precum tineret, mediu, etc. Astfel încât să reflectăm cât mai bine nivelul de dezvoltare al societății civile ieșene.

Ce așteptări aveți de la autoritățile locale și județene?

Multe, dar conștientizăm că negocierea este deschisă. Deocamdată am dori corectitudine în relația cu noi, mai exact asumarea responsabilități în raport cu promisiunile de reglementare a problemelor sesizate de Comisia ONG în anul 2015. Dorim și deschiderea către un dialog structurat și un plan de acțiune concret și realizabil pentru dezvoltarea capacității sectorului ONG. Vrem să fim parteneri în promovarea investițiilor în proiectele cu viziune și impact social, economic, cultural și de tineret, propuse de organizațiile neguvernamantale. Trebuie să fim înţeleși că nu lucrăm pentru noi, personal, ci pentru miile de oameni care au nevoie de servicii sociale gratuite, au evenimente culturale interesante și educative, sutele de tineri formați și activi social.

Mihaela Munteanu