FONSS – Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale a realizat o primă întâlnire în acest an în cadrul proiectului ”Vocea ONG pentru servicii sociale!”pentru a informa asupra stadiului realizării mecanismului public – privat de reglementare a serviciilor sociale în comunitate.
România este pe ultimul loc în Europa la investițiile făcute în dezvoltarea serviciilor sociale în comunitate, în condițiile în care peste 43% din populația României se află în sărăcie și în situații de risc, iar Iașul nu fac o excepție în acest peisaj.
Acest proiect continuă inițiativele lansate în anul 2016. Atunci am arătat care sunt nevoile sociale reale ale Iașului, iar acum analiza de nevoi va fi actualizată și completată cu noi elemente metodologice pentru analiza calitativă: chestionare pentru beneficiarii serviciilor sociale și furnizorii de servicii sociale (din sectorul public și privat) privind modalitățile de accesare a populației la serviciile existente și studii de caz privind modalitățile de intervenție și soluționare ale problemelor beneficiarilor. Harta este o cercetare a nevoilor sociale pe care autoritățile trebuie să le acopere pentru a sprijini cei mai vulnerabili cetățeni ai comunității. Fără finanțarea pe această bază, România va continua să pună întrebarea ”de ce se tot investește în ajutoare sociale și problema socială nu se diminuează?”
Spre exemplu, vor fi investigate și încadrate corespunzător în cadrul nevoilor de asistență locală necesitățile de asistență integrată locuire- pachet de servicii sociale. S-ar putea evita astfel pe viitor acumularea unor probleme, precum cea din Canta 60B, unde cazarea trebuia îmbinată cu servicii sociale și de suport pentru persoanele din grupuri vulnerabile care nu pot fi independente.
”În urma întâlnirii cu primarul Iașului, dl Mihai Chirica și directorul DAC, Luminița Munteanu, s-a convenit ca în acest an să se genereze un singur model de achiziție de servicii sociale. Mai exact va fi identificat serviciul social necesar cât mai urgent și care are și standarde de cost, vor fi realizate caietul de sarcini și procedura de achiziție, astfel încât în anul următor să existe acest precedent care să stea la baza achiziției de noi servicii”- a declarat Mihaela Munteanu, director de comunicare FONSS.
Tot prin proiect vom împărtași experiența Iașului și primarilor din județ, mecanismele de finanțare a serviciilor sociale și implementarea lor urmând a fi și subiectul unor întâlniri de lucru cu reprezentanții Primăriilor și Consiliilor Județene din țară.
O altă componentă a proiectului este orientată spre formarea ONG-urilor pentru a atrage finanțări în comunitate și dezvoltarea capacității acestora de scriere a proiectelor de calitate și cu impact real în viața grupurilor dezavantajate (persoane cu dizabilități, persoane vârstnice etc.)
Prin intermediul acestui proiect, orașul Iași devine centru pilot pentru dezvoltarea de politici publice în domeniul social, model care apoi să fie multiplicat în alte județe, apoi la nivel național.
Implementatorul proiectului este FONSS – o federație unică la nivel național, cu sediul în Iași, care reprezintă furnizorii privați acreditați de servicii sociale și care, aproape trei ani de activitate, s-a impus ca partener respectat de dialog al autorităților active în domeniul social.
Misiunea FONSS este ”implicarea în schimbarea politicilor și dezvoltarea sustenabilă a serviciilor sociale”. FONSS este formată din cele mai importante 27 de ONG-uri din domeniul serviciilor sociale, din Regiunea Nord-Est.
Detalii privind proiectul sunt publicate aici: http://fonss.ro/vocea-ong-pentru-servicii-sociale/