La zi: legea privind economia sociala in comisii

Alo! Se aude? Suntem intoxicati!
septembrie 19, 2014
Copiii si batranii spitalelor exista!
septembrie 19, 2014

La zi: legea privind economia sociala in comisii

Reteaua Romana a Intreprinderilor Sociale de Insertie prin activitatea Economica-RISE si Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile prin Institutul de Economie Sociala, cu sustinerea organizatiilor membre ale Coalitiei pentru Economie Sociala participa la dezbaterile pe legea economiei sociale.

Comisia pentru Industrii si Servicii a Camerei Deputatilor a adoptat in sedinta din 9 septembrie 2014 proiectul Legii economiei sociale, cu amendamentele propuse de doamna deputat Cristina Nichita, care a sustinut recomandarile formulate de Coalitia pentru Economie Sociala, alcatuita din peste 60 de organizatii si federatii de economie sociala sau cu expertiza recunoscuta in domeniu.
Proiectul de lege privind economia sociala este un pas important pentru a recunoaste, promova si sprijini dezvoltarea sectorului economiei sociale, in ansamblul sau, in Romania. Este important, prin urmare, ca toate formele de organizare juridica definite in cadrul legal national, care se conformeaza principiilor si raspund obiectivelor enuntate in lege pentru acest domeniu, sa fie recunoscute de acest proiect de lege ca fiind in sfera economiei sociale.

Este important sa existe un singur regim pentru toate entitatile economiei sociale, un set de principii si criterii definitorii.
In conformitate cu principiile recunoscute la nivel european, economia sociala este un sector mai larg, care include si intreprinderile sociale si intreprinderile sociale de insertie, iar intreprinderile sociale de insertie sunt intreprinderi sociale. Si legislatia romaneasca trebuie sa defineasca intreprinderile sociale, cele sociale de insertie pentru a fi reglementat prin legislatie nationala regimul juridic al acestora.

De asemenea, este importanta constituirea unei Comisii Nationale pentru Economia Sociala (CNES), ca organism de colaborare si coordonare in domeniul economiei sociale, cu scopul de a contribui la dezvoltarea economiei sociale prin promovarea si sprijinirea entitatilor din economia sociala, cu o reprezentare paritara, compusa din 12 membri si condusa de un presedinte. Comisia ar trebui sa aiba in componenta cate un reprezentant cu putere de decizie din cadrul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerului Finantelor Publice, Ministerului Justitiei, Ministerului Administratiei si Internelor si 6 delegati ai entitatilor economiei sociale reprezentative la nivel national.

Experienta dialogului cu autoritatile publice din ultimii ani a demonstrat clar necesitatea unui astfel de organism de dialog structurat permanent pentru buna sustinere a dezvoltarii in continuare a acestui sector care s-a dovedit apt sa realizeze incluziunea persoanelor din grup vulnerabil prin transformarea lor din asistati sociali in persoane independente, angajate, producatoare de venituri. Se are in vedere de asemenea, si identificarea modalitatii de reprezentare a economiei sociale in Consiliul Economic si Social.

Proiectul de lege privind economia sociala in noua sa forma, incluzand aceste amendamente vitale pentru o dezvoltare sanatoasa a sectorului in slujba interesului general, urmeaza sa fie examinat si votat sau avizat si de celelalte comisii parlamentare ale Camerei Deputatilor.
Puteti sprijini Coalitia pentru Economia Sociala trimitand un mesaj pe adresa redactie@voceaong.ro .

Raluca Ouriaghli – presedinte RISE Romania