Măsurile economice trebuie să creeze șanse, nu să le ia!

Scrisoare deschisă adresată Primului ministru al României, domnul Mihai Tudose
iunie 30, 2017
Salvati locurile de munca protejate ale persoanelor cu dizabilitati!
septembrie 22, 2017

Măsurile economice trebuie să creeze șanse, nu să le ia!

FONSS- Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale a transmis către primul ministru Mihai Tudose, Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Muncii și Justiției Sociale, Ministerul Comunicării Publice și Dialogului Social solicitarea de exceptare a angajatorilor persoanelor aparținând unor grupuri vulnerabile și ai studenților angajați cu salariul sau cu venituri realizate sub nivelul de 1450 lei și care nu desfășoară în același timp și o activitate salarială cu norma întreagă, de la măsura obligației de plată a contribuțiilor datorate de angajatori la nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată, pentru salariații cu timp parțial de muncă.

Solicitarea noastră vine ca urmare a faptului că Guvernul a menționat că intenționează ca până pe 15 iulie a.c. să adopte modificările contribuțiilor datorate de angajatori la nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată, pentru salariații cu timp parțial de muncă, cu salariul sau cu venituri realizate sub nivelul de 1450 lei și care nu desfășoară în același timp și o activitate salarială cu normă întreagă.

Menționăm că majoritatea persoanelor cu dizabilități pot lucra doar normă parțială de muncă- urmare a recomandării medicului de medicina muncii și că și în prezent au mari dificultăți în a fi angajați pe piața muncii. ONG-urile care lucrează în domeniul dizabilității reușesc cu greu să convingă angajatorii că persoana cu dizabilități este un angajat valoros în care merită să investești, iar taxarea suplimentară ar fi un imens deserviciu în efortul de angajare.

Spre exemplu, prin acest act normativ, un angajator care pe o normă are doi angajați cu dizabilități ar trebui să plătească lunar 302 lei ca taxe, în timp ce dacă ar avea pe același post un angajat cu normă întreagă nu ar plăti nici o taxă. Dacă norma de 8 ore ar fi ocupată de 4 angajaţi cu dizabilități, cu câte 2 ore fiecare, angajatorul ar trebui să plătească lunar 912 lei taxe suplimentare.

Și alte persoane din grupul vulnerabil- menționate în Legea 292/2011, cum ar fi mamele care optează pentru contracte cu timp de muncă parțial atunci când au grijă de copii, persoane vârstnice, persoane cu boli cronice, categorii pentru care sunt necesare norme de muncă flexibile, ar deveni o forță de muncă mai scumpă dacă aceste prevederi s-ar aplica în forma actuală.

De altfel, pentru toate persoanele din grup vulnerabil contractul cu normă parțială este o măsură activă de incluziune pe piața muncii, pe perioada ieșirii progresive din starea de vulnerabilitate socială (sărăcie, excluziune, discriminare etc) și considerarea oricărui astfel de contract ca fiind un mijloc de fraudare a statului, este daunător.

Studenții sunt o altă categorie de angajați care lucrează mai ales part time, atât pentru un plus de venituri cât și pentru dobândirea unei experiențe profesionale. Neexceptarea angajatorilor

lor de la efectele acestui act normativ ar însemna să le luam acestor tineri șansa de a începe să lucreze în România.

Solicităm ca această măsură economică să respecte Strategia Națíonală de Ocupare a Forței de Muncă (2014-2020), prevederile Strategiei Naționale de Incluziune Socială și Reducere a Sărăciei (2015-2020) și Recomandarea Comisiei Europene din 3 octombrie 2008 privind incluziunea activă a persoanelor excluse de pe piața muncii –  (2008/867/CE)[1], precum și  necesitatea de a asigura formarea practică a noii generații de specialiști.

Demersul este susținut atât de membrii FONSS (27 ONG-uri, multe cu obiect de activitate integrarea în muncă a persoanelor cu dizabilități și din grupuri vulnerabile), cât și de Reţeaua DIZABNET, Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC) și FEDRA – Federația pentru Drepturi și Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist.

Pentru orice alte informații referitoare la acest subiect vă rugăm să contactați FONSS- persoana de relație cu mass media: Mihaela Steliana Munteanu, director de comunicare, tel.0740513864, email: comunicare@fonss.ro .

 

 

[1] Jurnalul Oficial al Uniunii Europene din 3.11.2008