Merg romanii la psiholog?
septembrie 19, 2014
Oportunitati pentru adolescenti
septembrie 19, 2014

Ne trebuie speranta…

• La nastere, Andy a fost diagnosticat cu sindromul Down – un soc pentru parintii lui aflati la o varsta mai inaintata. • Mama lui Andy a hotarat ca in anul 2003 sa plece in Italia si parintii au divortat. • Cand Andy avea doar 4 ani, a ramas in grija tatalui sau. • ”Luptam sa depasim mentalitatile si sa aratam ca si acesti copii merita sprijiniti, desi sunt diferiti (Silvia Griciuc, Presedintele Asociatiei “Ne Trebuie Speranta” Botosani)”

Speranta de a avea un copil „murise” de multa vreme in familia in care Andy s-a nascut. Apoi a venit vestea cea mare: vor avea un copil! Din pacate, fericirea  a durat putin… La nastere, Andy a fost diagnosticat cu sindromul Down – un soc pentru parintii lui aflati la o varsta mai inaintata. Au stat impreuna timp de 3 ani cu Andy, mama in concediu de crestere al copilului si tatal in calitate de asistent personal. Din cauza problemelor financiare care au aparut, mama lui Andy a hotarat ca in anul 2003 sa plece in Italia. Dupa doar sase luni, si-a  anuntat telefonic sotul ca vrea sa divorteze, ca renunta la el si Andy pentru ca si-a gasit…marea dragoste in Italia.

In majoritatea situatiilor similare, tatal este cel care paraseste caminul neputand face fata situatiei. De aceasta data Andy, care avea doar 4 ani, a ramas in grija tatalui sau, acesta  incercand sa-i ofere tot ce a fost mai bun ”sa nu simta lipsa mamei”.

Din pacate, asa cum se intampla cu toti copiii cu Down, curand Andy a cunoscut ce e  respingerea societatii. In timp, relatia tata-baiat a devenit si mai puternica si au trait impreuna momentele triste.

Abia cand Andy  a fost primit la Asociatia „Ne trebuie Speranta” din Botosani infiintata de Fundatia Star of Hope Romania a aflat ce inseamna sa ai prieteni. Asistenta complexa si terapie recuperatorie l-au pregatit pentru inscrierea la o scoala speciala. Acum a ajuns in clasa a 8 a.

Si cum, unde te astepti mai putin, Dumnezeu pune daruri, curand Andy a descoperit ca este un bun sportiv si dansator, iar in prezent se mandreste cu 60 de medalii si 80 de diplome pe care le-a obtinut la olimpiade sportive si concursuri de dans.

Asociatia „Ne trebuie speranta” din Botosani sarbatoreste in aceasta luna 10 ani de activitate. 10 ani de lupta din dragoste si responsabilitate pentru copiii din societatea in care traim, 10 ani dedicati lui Andy si altor tineri asemenea lui.
 „Misiunea Asociatiei “Ne Trebuie Speranta” Botosani este acceptarea persoanelor cu Sindrom Down in comunitatea in care traiesc. De la infiintare ne-am propus sa aducem in atentia opiniei publice, mass-mediei si autoritatilor, problemele cu care se confrunta persoanele cu Sindrom Down si familiile lor.
Adina Hriscu