O voce pentru serviciile sociale – FONSS

Educatie Parentala
septembrie 15, 2014

O voce pentru serviciile sociale – FONSS

Consiliile locale si judetene din regiunea Nord Est sustin in prea mica masura proiectele sociale ale ONG-urilor, de pilda in 2013, din banii alocati de acestia pe proiecte ale comunitatii, doar 22% au fost destinati sustinerii serviciilor sociale, majoritatea sumelor fiind directionate catre cultura si sport.

Pentru a avea o imagine exacta a importantei acestei contributii, consiliile locale ale oraselor resedinta de judet in regiune, au acordat in total 721.772 lei, in timp ce consiliile judetene s-au finantat proiectele sociale ale ONG-urilor cu 496.745 lei.

Aceasta este concluzia unei prime cercetari realizata de Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale- FONSS, o federatie infiintata la Iasi avand deocamdata zece membri – Fundatia “Alaturi de Voi” Romania, Asociatia Alternative Sociale, Asociatia Salvati Copiii Iasi, Centrul de Dezvoltare Sociala, Centrul Diecezan Caritas, Fundatia COTE, Fundatia Iosif, Fundatia Serviciilor Sociale Bethany, Fundatia Star of Hope Romania si Fundatia World Vision Romania.

”ONG-urile membre ale FONSS considera ca e nevoie de intensificarea dialogului cu autoritatile in vederea maririi sprijinului acordat de acestea pentru serviciile sociale dar si a perfectionarii sistemului de finantare, astfel incat sa se creasca eficienta utilizarii banilor publici”- este opinia dnei Angela Achitei, presedinte al federatiei. ”Prin comparatie, o singura organizatie neguvernamentala – ADV Romania, pe care o conduc, a atras 1,5 mil euro pentru servicii sociale prin programe europene, banii fiind investiti in comunitate, pentru rezolvarea unei probleme sociale importante, ca ocuparea si angajarea persoanelor cu dizabilitati” – a continuat d-na Achitei.

Misiunea FONSS este ambitioasa-”implicarea in schimbarea politicilor si dezvoltarea sustenabila a serviciilor sociale!”-federatia propunandu-sa genereze o schimbare la nivelul regional si national.

Reprezentantii FONSS au precizat ca doresc sa isi atinga tinta atat prin activitatile cuprinse in proiectul ”VOCEA ONG pentru comunitate!” care vor creste capacitatea institutionala a minimum 70 de ONG-uri din regiunea Nord Est, cat si prin atragerea atentiei autoritatilor publice regionale si centrale asupra problematicii subfinantarii sectorului neguvernamental si deficientele aparute in descentralizarea serviciilor sociale. Proiectul ”VOCEA ONG pentru comunitate!”  este finantat prin granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania.

Punctul de vedere al FONSS este exprimat prin ziarul Vocea ONG, lansat in urma cu cca o saptamana, in format print.

Toate ONG-urilor din tara care considera ca o astfel de federatie poate sustine domeniul serviciilor sociale, pot sa se alature membrilor actuali, fie ca membri fie ca sustinatori. Detalii despre FONSS vor fi postate in scurt timp pe www.fonss.ro.

MIHAELA MUNTEANU

.