Anul 2016 pentru FONSS, ne spune președintele federației, este o etapă a maturizării. Un punct important în strategia FONSS, e coordonarea resurselor și așa limitate, cu alte acțiuni la nivel național ale diferitor rețele/coaliții cu o experiență vastă în domeniu. FONSS vrea în 2016 forță și maximă eficiență, un plan care sigur va duce federația la nivelul următor.
După ce exercițiul alianței între ONG-uri în România a dus la concluzia că de multe ori noi, românii, ne adunam pentru a nu sta împrăștiați, o provocare mare pentru tânăra federație e de a avea o implicare activă a membrilor săi, cele 21 de ONG din regiunea Nord Est.
Până acum le-a reușit!
Ce?
Simplu și deja… notoriu, FONSS a plecat de la Iași în capitală cu inițiative, experienţă și putere de negociere. Acum își doresc să continue așa și în plus, să facă din Iași un model de relație autorități-societate civilă. Merită Iașiul? Sigur! Poate? Da, fără îndoială, ”dacă reușim să determinăm autoritățile să facă investiții în dezvoltarea de servicii sociale și să creaze o piață a contractării furnizorilor privați, pas cu pas, la nivel local, județean și de ce nu, prin oferirea modelului- național” spune dna Angela Achiței, președintele FONSS, profesionist cu experiență de peste 20 de ani în domeniul serviciilor sociale.
La baza acestei reuşite trebuie însă să stea și creșterea capacității ONG-urilor de a furniza servicii sociale, ceea ce se poate realiza prin sprijinirea acestora de a accesa direct finanțări locale, iar prin dezvoltarea de parteneriate, accesarea de fonduri europene care necesită un anumit nivel de expertiză.
Ai cui sunt? Pe cine au în spate?
Pe ei înșiși și anii de muncă pentru beneficiari! E suficient? Da, pentru a crește da, a fost suficient, iar rezultatul e că pentru a supraviețui Federația nu strânge cotizații de la membri ci muncește. Anul 2016, îi găsește deja cu primele două proiecte câștigate. Primul, ”Soluții integrate pentru incluziunea socială a copiilor și tinerilor cu dizabilități” demarat în luna ianuarie, în care FONSS este partener alături de alte două organizații membre – Fundația Serviciilor Sociale Bethany și Asociaţia Naţională pentru Copii şi Adulţi cu Autism din România, filiala Iaşi. În cel de-al doilea proiect ”Vocea ONG”, FONSS este aplicant și va derula proiectul începând cu aprilie 2016, în parteneriat cu Fundația Alpha Transilvana. Ambele proiecte, sunt co-finanțate printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă. ”În cadrul proiectului Vocea ONG, vom dezvolta și o întreprindere socială cu obiect de activitate în domeniul managementului financiar – contabil, comunicare/marketing social și asistență juridică ce va genera venituri pentru activitatea federației”- menționează cu mândrie justificată dna Achiței.
De ce are putere FONSS?
Pentru că mesajele venite dinspre FONSS sunt clare, profesioniste, vizionare. De exemplu, se știe că Statul român investește cam 1,8 miliarde de euro anual în asistență socială și avem constant peste 40% din populație în risc de sărăcie. Dacă în loc să se dea bani prin diverse mijloace oamenilor săraci s-ar interveni cu servicii sociale, de la an la an situația s-ar îmbunătăți. Soluția ar fi stimularea contractării de servicii de la ONG-uri și instruirea în această direcție. ”Le transmit guvernanților, în speță Ministerului Muncii, să-și schimbe abordarea de a plasa totul doar în responsabilitatea autorităților locale, fără a le da și instrumentele tehnice și financiare necesare rezolvării problemelor. Trebuie începută contractarea de servicii sociale, pe baza unor indicații și a unor indicatori clari și după un ghid de contractare servicii sociale cu pașii care pot fi întreprinși în achiziție conform legislației în vigoare” – afirmă președintele FONSS, Angela Achiței.
Viitorul?
FONSS va rămâne Vocea ONG de aici din Nord Est, apoi din regiunea centru și cine-știe, la nivel național. Vocea aceea a profesionistului pentru care fiecare zi e o încercare, un apostolat pentru misiunea de a munci pentru a crea șanse celor mai nefericiți și vulnerabili membri ai societății noastre.
Mihaela Olteanu