Peste 1500 de persoane din Moldova beneficiază de programul “Investiţii pentru comunităţi durabile”

Norvegia continuă să finanțeze proiectele sociale
iunie 6, 2016
‘Parteneriat pentru incluziune’ continuă
iunie 6, 2016

Peste 1500 de persoane din Moldova beneficiază de programul “Investiţii pentru comunităţi durabile”

Chiar dacă e un sport național să ne plângem de lipsa resurselor, de la cele materiale la cele umane, există și situații în care ”omul sfințește locul” și apar rezultatele care demonstrează că şi în comunităţile mici, preponderent rurale, pot exista iniţiative, care să atragă resursele necesare îmbunătățirii vieții unor oameni din categorii defavorizate. Spre exemplu, nu mai puțin de 14 proiecte au fost finanţate, prin programul ”Investiţii pentru comunităţi durabile”, derulat de Fundaţia de Sprijin Comunitar în parteneriat cu Fundaţia Vodafone România, și aceste proiecte au ajuns deja dincolo de jumătatea perioadei de implementare.

Fundaţia de Sprijin Comunitar Bacău (F.S.C.) este unul dintre cele mai mari ONG-uri din România, ce îşi desfăşoară activitatea într-o zonă cu mari probleme sociale, regiunea estică a Judeţului Bacău. Organizația are 130 de angajaţi, aproximativ 200 de voluntari, 8 centre educaţionale pentru copii şi un Centru de zi pentru vârstnici și 11 echipe de îngrijire la domiciliu.  Această organizație a reușit ca, prin parteneriatul cu Fundația Vodafone România, să schimbe în bine viața a peste 1500 de persoane din 8 opt judeţe din estul ţării, prin finanțarea unor proiecte ce însumează 125.000 de euro. Este vorba de nouă proiecte ce vizează educaţia copiilor şi adolescenţilor, câte două dedicate persoanelor cu dizabilităţi și vârstnicilor şi unul adulţilor cu probleme sociale.

Cred că vă întrebați: ce s-ar putea face cu acești bani- 125.000 de euro?

De pildă, în comuna Găgeşti, din judeţul Vaslui, Asociaţia „Bună ziua copii din România”- câștigătoarea unei astfel de finanțări, a achiziţionat o moară, unde lucrează o parte dintre cele 32 de persoane care locuiesc într-o locuință protejată, de acolo din comună. Sunt adulţi cu dizabilităţi care muncesc acum și produc furaje pentru ferma proprie, dar şi pentru locuitorii comunei. Activitatea pe care ei o desfăşoară zi de zi în locuinţa protejată, demonstrează că şi persoanele cu dizabilităţi au capacitatea de a realiza lucruri semnificative, dacă li se dă o şansă și ar trebui să fie chiar un exemplu pentru locuitorii din mediul rural care deseori nu se prea țin de muncă.

15 vârstnici ce trăiesc și ei în locuinţa protejată din satul Oreavu, judeţul Vrancea, au acum o viață mai frumoasă datorită filialei locale a Crucii Roşii, care a aplicat pentru o finanţare ce a permis transformarea foişorului din curtea centrului într-un spaţiu de petrecere a timpului liber. E așa frumos acest foișor, încât stau acolo cu bucurie nu doar rezidenţii centrului ci și 35 de batrâni din comunitate. Tot aici, pe lângă sala de socializare dotată cu echipamente tehnologice şi jocuri pentru petrecerea timpului liber, va fi amenajat şi un punct de prim ajutor, în care medicul de familie din Găgeşti va putea oferi consultaţii periodice, scutindu-i pe vârstnicii din sat de drumul de 5 km până la dispensarul comunal.

Nu doar organizațiile neguvernamentale ci și simpli cetățeni cu inițiativă, reușesc să aibă rezultate excelente: astfel iniţiatoarea proiectului Caravana After School din comuna Vatra Moldoviţei, judeţul Suceava, doamna profesoară Daniela-Luminiţa Ceredeev, a fost laureată în cadrul Galei Naţionale a Voluntariatului 2015 cu premiul: Coordonatorul de voluntari al anului, pentru toate activitaţile derulate cu copiii şi tinerii din această comunitate, inclusiv cele din cadrul proiectului finanţat de FSC şi Fundaţia Vodafone România.

Mai la nord, în localitatea Siret, proiectul De mână cu şcoala, iniţiat de Asociaţia părinţilor Şcolii “Petru Muşat”, a înregistrat un impact în comunitate mult peste aşteptări. Deşi iniţial proiectul viza un număr de 100 de copii proveniţi în special din familii cu unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate, care să beneficieze gratuit de activităţi tip after school, după primele luni de la lansare, numărul beneficiarilor a crescut la 120. Și exemplele mai pot continua: un alt proiect similar, desfăşurat de această dată în comuna Bicaz Chei, judeţul Neamţ, se bucură de apreciere, nu doar din partea copiilor care beneficiază de el, ci şi din partea autorităţilor locale, care au aprobat deja finanţarea proiectului după încheierea finanţării oferite prin proiectul ”Investiţii pentru comunităţi durabile” şi pentru cea de-a doua jumătate a anului 2016.

Dincolo de cifre, mai impresionante sunt poveştile omenilor pentru care aceste inițiative înseamnă ceva: “îngerii au nevoie de aripi ca să zboare…eu am nevoie de picioare ca să pot merge, să alerg, aşa cum fac toţi copiii! Am petrecut mult timp în spitale, de la vârsta de şapte ani, fiind operată de 11 ori şi tot de atâtea ori am visat că alerg. Cu fiecare operaţie paşii mei se înmulţesc, sunt optimistă, ştiu că într-o zi voi zbura şi eu precum îngerii, voi alerga alături de copii pe uliţele satului. Cheltuielile de deplasare la spitale în Bucureşti, costul operaţiilor şi medicamentele îmi sunt asigurate cu ajutorul fundaţiei Bunul Samaritean. Astăzi sunt elevă la ”Liceul Tehnologic Ovidiu Caledoniu„ din Tecuci. Datorită acestui proiect, voi reuşi să termin liceul. Visez să ajung medic, să dăruiesc şi eu o parte din ajutorul pe care l-am primit şi să alin suferinţa copiilor bolnavi. Ce aş putea cere?  Maşini, haine? Nu, eu cer doar aripi pentru îngeri şi picioare pentru mine!”- spune o tânără din comuna Nicoreşti, judeţul Galaţi, asistată de Asociaţia United Cristian – Aid, Bunul Samaritean.

Proiectul “Investiţii pentru comunităţi durabile” face parte din “Programul strategic de investiţie în mediul rural” pe care Fundaţia Vodafone România îl derulează în toate judeţele ţării şi care susţine devoltarea de proiecte în domeniile educaţiei, sănătăţii şi serviciilor sociale necesare categoriilor defavorizate din satele şi oraşele mici din România.

Ionut Chirita