In lupta cu efectele migratiei
septembrie 15, 2014
Lupta pentru zambetul unui copil
septembrie 19, 2014

Pregatiri de scoala

In saptamana 15-22 august 2014, Fundatia Iosif va achizitiona rechizite scolare pentru cei 60 de copii din programul de prevenire a abandonului scolar de la scolile “Ion Neculce”, “Gheorghe Marzescu” si “Ion Simionescu” Iasi, actiunea fiind parte a programului de sprijin pentru copii care provin din familii sarace.

In afara saraciei, acesti copii se confrunta si cu alte probleme de familie generate de parinti, precum  divortul, consumul de alcool sau neglijarea.

Pachetul de servicii oferit de Fundatia Iosif pentru a preveni situatiile de abandon scolar cuprinde consiliere, pregatire in sistem ”after-school”, evaluare psihologica, lectii educative, socializare in diverse medii si, fireste, ajutor material, care de doua ori pe an este sub forma de rechizite.

Selectia cazurilor se face cu sprijinul dirigintilor si profesorilor din aceste scoli, fundatia cautand familii si copii care doresc intr-adevar sa fie ajutati.

”Fundatia Iosif nu face minuni, doar ofera o sansa, si este foarte important sa existe interes si din partea beneficiarilor. Anul acesta vom cumpara rechizite de baza: caiete de matematica, limba romana, caiete speciale, blocuri de desen, acuarele, trusa de geometrie, instrumente de scris (pix, creion, radiera), foarfece, penar etc. Copiii le vor primi inainte de inceperea scolii si credem ca in acest fel ii vom motiva si pe parinti sa se implice mai mult in program”- a declarat Sebastian Ghica, director executiv al Fundatiei Iosif.

Organizatia ieseana realizeaza programul de asistenta in vederea prevenirii abandonului scolar cu o echipa de specialisti formata din psiholog, asistent social, coordonator de voluntari si cu implicarea celor 30 de voluntari activi ai fundatiei.

Finantatorii programului sunt Fondation de Luxemburg, Directia de Asistenta Comunitara Iasi si donatori locali.

Mentionam ca recent Ministerul Educatiei a publicat structura finala a anului scolar 2014-2015, dupa ce la inceputul verii, a pus documentul in dezbatere publica. Astfel, scoala va incepe la 15 septembrie si se va incheia anul viitor, pe 19 iunie.

Elevii ce incheie ciclul de invatamant vor avea o perioada de studiu mai scurta datorata examenelor.

Vacanta dintre semestre a fost stabilita intre 31 ianuarie si 8 februarie, vacanta de iarna din 20 decembrie, pana in 4 ianuarie, iar cea de primavara intre 11 si 19 aprilie.

Sebastian Ghica