Consumul de alcool e una din realitatile Romaniei, iar mediul rural este mai afectat de acest fenomen. Prin urmare, Asociatia Alternative Sociale lanseaza platforma online prevalcool.alternativesociale.ro dedicata exclusiv temei abuzului de alcool. Aceasta reprezinta o resursa de informatii utile atat pentru specialistii in preventie (medici, asistenti sociali si psihologi) cat si pentru persoanele afectate de aceasta problema de sanatate. Resursa este creata in cadrul proiectului „Prevalcool”, coordonat de Asociatia Alternative Sociale in parteneriat cu Directiile de Sanatate Publica Iasi, Suceava, Botosani, Neamt, Bacau si Vaslui.
Din pacate, mai ales in mediul rural, sprijinul de specialitate pentru consumatorii de alcool lipseste. Tocmai de aceea, prin proiectul acesta se urmareste si cresterea capacitatii medicilor de familie si asistentilor medicali comunitari din zonele rurale ale Regiunii Nord Est de a interveni in diminuarea consecintelor negative ale consumului excesiv de alcool şi cresterea nivelului de informare si constientizare a populatiei din aceasta zona cu privire la problemele psihosociale si medicale cauzate de abuzul de alcool.
Astfel, Asociatia Alternative Sociale va desfasura 6 training-uri cu 150 medici de familie si asistenti medicali comunitari din mediul rural din Regiunea Nord Est privind metodele si tehnicile de prevenire a consumului excesiv de alcool in randul pacientilor.
„Proiectul „Prevalcool” vine ca raspuns la fenomenul abuzului de alcool in tara noastra si se adreseaza comunitatilor din mediul rural din Regiunea Nord Est. Alcoolismul este o boala care afecteaza nu doar persoana bolnava, ci intreaga familie si societatea in ansamblul ei. Ultimele statistici ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata o crestere a consumului de alcool in Romania, in 2010 fiind raportat un consum de 15.30 litri alcool pur pe cap de locuitor”, a declarat Liliana Foca, coordonator de proiect.
Tot prin acest proiect, Asociaţia Alternative Sociale va desfasura o campanie la nivelul judetelor Moldovei pentru prevenirerea abuzului de alcool . „Prevalcool” este finantat prin grant-urile Spatiului Economic European 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania (www.fondong.fdsc.ro). Bugetul proiectului este de 77.982,84 euro, din care 70.184,84 euro finanţare nerambursabila, şi 7.800 euro contributia Asociatiei Alternative Sociale.
VICTORIA CANTIR