Iași: strategia locală în dezbatere publică

După comori, la ADV
septembrie 12, 2016
Strategia ”O societate fără bariere pentru persoanele cu dizabilităţi”
septembrie 20, 2016

Iași: strategia locală în dezbatere publică

Până pe data de 1 octombrie a.c. se mai pot trimite observații cu privire la conținutul SIDU -Strategia Integrată de Dezvoltare Urbana a municipiului Iași.

Primaria Municipiului Iași a invitat săptămâna trecută organizațiile membre FONSS la o dezbatere publica pe marginea Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbana a municipiului Iași. Intervențiile ONG-urilor- furnizori de servicii sociale au fost axate în special pe capitolele de serviciile sociale, ocupare, locuire, educație și administrație publică. Strategia trebuie completată în ceea ce privește documentarea problemelor din domeniul social și este săracă în ceea ce privește acțiunile viitoare.

Din păcate, datele pe care se bazează partea de expunere a situației actuale au fost doar de la furnizorii publici de asistență socială – DAC și DGASPC și foarte puțin din cercetarea ADV România, realizata în parteneriat cu World Vision, Salvați Copiii, Star of Hope România și Bethany pe patru comunități marginalizate din Iași. Tocmai de aceea aceste date trebuie completate și, chiar la dezbatere s-au oferit câteva sugestii.

De asemenea, strategia trebuie armonizată cu date din strategia pe dizabilitate și alte studii naționate care fac referire la zona Iașului. Membrii FONSS și ai Comisiei ONG vor trimite un document complet cu observații și direcții care ar trebui urmărite prin noua strategie pentru domeniul social și speră ca efortul lor să ducă la îmbunătățirea strategiei.

Menționăm că nu este prima dată când ONG-urile ieșene oferă gratuit asistență în realizarea unei strategii dar, din păcate, aceeași firmă- GEA Strategy & Consulting București a înglobat extrem de puțin din observațiile ONG-urilor în strategia județeană. Se speră că de această dată efortul ONG-urilor din domeniul social va fi apreciat.

Menționăm că SIDU este foarte importantă atât pentru atragerea de finantări europene în municipiul Iași, cât și pentru acordarea de finanțări locale pe baza priorităților locale