Terapia Vojta accesibilă in Galați

Scapă România de foame și sărăcie?
februarie 24, 2016
Ateliere cu suflet
iunie 6, 2016

Terapia Vojta accesibilă in Galați

Vojta- una dintre cele mai bune terapii, a devenit accesibilă pentru prima dată în zona de S-E a României, în cadrul Centrului multifuncțional de recuperare și reabilitare pentru copii cu dizabilități al Fundației „Inimă de Copil”. Specialistul organizației, unul dintre cei 95 din țară, acreditat de Societatea Internațională Vojta (IVG), folosește cu succes și rezultate vizibile această terapie în tratarea unor multiple afecțiuni psihomotorii.

Terapia Vojta este o metodă de fizioterapie folosită pentru tratamentul afecțiunilor sistemului nervos central și aparatului locomotor. Principiul Vojta poartă numele medicului ceh prof. dr. Vaclav Vojta, care a dezvoltat tehnici de diagnostic timpuriu și tratament pentru copiii ce sufereau de pareza cerebrala între anii 1950 si 1970.

 „În cei 2 ani de curs am învățat foarte multe. M-am dezvoltat ca om, dar mai ales ca profesionist kinetoterapeut. Bucuria părinților care văd rezultatele terapiei îmi dă putere în fiecare zi. Copiii, cu bagajul lor de mișcări câştigate pe o perioadă destul de mică, îmi dau puterea de a merge mai departe, pentru că nu este ușor ca mamă, să îmi plângă în mâini 10 copii pe zi, în timp ce eu le fac terapia Vojta. Cei mici plâng în timpul terapiei Vojta, nu pentru că i-ar durea ceva, ci pentru că sunt menținuți în anumite poziții incomode și pentru adulți. Ceea ce îmi pare de un real câștig pentru evoluția copiilor este că părinții pot continua acasă terapia Vojta, după ce îi învăț cum să execute corect metoda. Acest lucru, în beneficiul celor mici, face ca rezultatele să fie vizibile într-o perioadă mai scurtă de timp”- susține Cristina Anghel, kinetoterapeut la Fundația „Inimă de Copil”

Terapia Vojta și tehnicile de diagnosticare se bazează pe locomoția reflexă. În timpul terapiei se aplică stimuli externi, prin tehnici speciale, care conduc la aceleași reacții în mod automat. Aceasta presupune aplicarea de presiune în anumite zone ale corpului. Ședințele de terapie pot fi zilnice, dar sunt scurte și nu impun alte restricții pentru copiii aflați sub tratament. Afecțiunile ce pot fi tratate pe baza acestei terapii sunt: pareza cerebrală, scolioza coloanei vertebrale, displazia și luxația soldului, hemiplegia, favorizarea deglutiției, dezvoltarea echilibrului, motricității fine și grosiere, etc. Terapia Vojta poate fi folosită și ca metodă de fizioterapie și pentru alte tulburări de mișcare sau boli ale oaselor, mușchilor sau sistemului nervos. Contraindicațiile includ îmbolnăviri febrile acute și inflamatorii, vaccinări cu vaccinuri vii, boala oaselor de sticla și unele afecțiuni cardiace.

Centrul multifuncțional de recuperare și reabilitare pentru copii cu dizabilități al Fundației „Inimă de Copil” funcționează din anul 2010 și deservește anual un număr de 70 – 80 de copii, cu vârste între 0 – 12 ani, cu dizabilități sau întârzieri în dezvoltare, din județele Galați, Tulcea și Brăila. Centrul multifuncțional de recuperare și reabilitare pentru copii cu dizabilități poate fi contactat la telefon: 0730 592 482.

Amalia Ene