La zi: legea privind economia sociala in comisii
septembrie 19, 2014
Economia socială în mijlocul unor interese financiare!
octombrie 28, 2014

Copiii si batranii spitalelor exista!

• Fenomen ingrijorator la Iasi, unde anual zeci de copii si batrani sint abandonati in unitatile sanitare • Sute de bebelusi sunt lasati in grija medicilor in maternitati • In sectiile de pediatrie sau ”la urgente” batranii sunt „uitati” impotriva vointei lor.
Copiii nimanui…
Mai mult de 5.000 de copii sunt abandonati inca de la nastere in maternitati, sau ”uitati” de parinti in sectiile de pediatrie, iar fenomenul este in amploare. Sunt parasiti anual in spitalele din Romania, asemenea unor bagaje, de catre cei care  i-au adus pe lume. Cei mai multi sunt adusi la trament si „uitati” pur şi simplu. Nimeni nu mai vine sa-i recupereze vreodata si raman in spitale.
La Iasi, de la inceputul anului a fost inregistrat un numar total de 281 de cazuri de copii parasiti in spitale, din care 173 cu varsta cuprinsa intre 0-2 ani. Pentru 53 de copii din aceasta categorie de varsta s-a decis instituirea masurii de protectie speciala.
In multe cazuri, parintii invoca saracia si faptul ca nu au cu ce sa-si hraneasca micutii, dar sunt si situatii in care copii din familii cu o stare materiala decenta sunt abandonati in spital pe motiv ca sunt bolnavi.
La Clinica de Anestezie si Terapie Intensiva Neonatala din cadrul Spitalului  „Cuza Voda”, medicii se roaga de parinti macar sa-si viziteze copiii daca nu vor sa-i ia acasa. Nascuti prematur, bebelusii ajung sa petreaca si cate patru cinci luni in incubatoare, conectati la aparate pentru a prinde in greutate.
Au nevoie de dragostea materna, dar n-o primesc pentru ca  nu s-au nascut sanatosi, iar cele care le-au dat viata nu mai cred in sansa copiilor de a  supravietui.
„Este un fenomen cu care ne confruntam in orice perioada a anului. Sunt mame care nu mai au instinctul matern dezvoltat si atunci cand aduc pe lume un copil prematur, il parasesc. Sunt copii care nu primesc vizite pe toata perioada spitalizarii si am avut situatii cand asistentele medicale sunau mamele sa le cheme la spital sa-si viziteze bebelusii, iar acestea raspundeau foarte mirate: Cum, inca mai traieste? Astfel de raspunsuri te dezarmeaza, mai ales ca stii cat de mult te-ai straduit sa aduci copilul la o greutate normala si sa-l faci sanatos”, subliniaza prof. dr. Maria Stamatin, directorul medical al Spitalului „Cuza Voda”.
Fara sa aiba vreo vina, copiii parasiti in spitale sunt condamnati la o viata fara iubire si traiesc mereu cu gandul la mama si la mangaierea ei, cu speranta ca intr-o zi vor avea si ei un camin.

 

Copii care isi parasesc parintii …

Nici unii dintre batranii abandonati in unitatile medicale nu au o soarta usoara, numarul persoanelor in varsta abandonate de cei carora le-au dat viata fiind alarmant.
Serviciile de urgenta  sunt  prima oprire, multi batrani fiind lasati acolo de cele mai multe ori chiar de proprii copii, sub pretextul unor analize medicale.  Unitatea de Primire a Urgentelor de la Spitalul „Sf. Spiridon” se confrunta cu astfel de situatii in care varstnicii abandonati ocupa uneori  locuri destinate urgentelor. Pentru a le elibera, in conditiile in care batranul neputincios abandonat  isi doreste sa ajunga acasa dar nu se poate deplasa, medicii fac munca de asistenta sociala.
„Copii vin, isi aduc parintii pentru o serie de investigatii si apoi pleaca fara nicio remuscare. Atunci cand reusim sa dam de apartinatori pentru a prelua pacientii, acestia refuza, invocand ca statul este obligat sa ingrijeasca batranii si este mai oportun sa ramana in spital decat sa fie dusi acasa. Se neglijeaza faptul ca datoria serviciului de urgente este sa ingrijeasca cazuri aflate in urgenta medicala, nu cazuri sociale”, precizeaza prof. dr. Diana Cimpoesu, seful Unitatii de Primire a Urgentelor din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon”.
copii si batrani ...2Internati in spital impotriva vointei lor!

Cel mai recent caz este a unei batrane de 90 de ani adusa de familie pentru investigatii medicale. Batrana cu o situatie materiala foarte buna, a refuzat efectuarea investigatiilor medicale, solicitand sa fie externata pentru a pleca acasa. Mai mult, batrana declara ca refuza sa se mai alimenteze daca nu i se va  indeplini dorinta.
„Familia avea posibilitatea de a plati ingrijire la domiciliu dar apartinatorii refuzau sa o externeze pe motiv ca e mai bine sa ramana internata in spital. Familia nu respecta dorinta pacientului, desi normal e ca in astfel de situatii, vointa acestuia sa primeze. Pacienta sta internata de doua saptamani in spital impotriva vointei ei, ocupand locul unei adevarate urgente”, a  precizat dr. Cimpoesu.
Deja cunoscut e cazul socant al unei batrane din Gorban internata in spital in stare critica, si care cantarea doar 25 de kilograme. Niciunul dintre cei patru copii ai femeii nu a vrut sa o ia acasa.
„Dupa o spitalizare de doua saptamani s-a decis externarea. Desi medicul curant a luat legatura cu mai multi membri ai familiei, rude de gradul unu si doi si cu autoritatile, pacienta dusa de ambulanta la Gorban nu a fost primita in locuinta si s-a reintors la spital”, mentioneaza prof. dr. Diana Cimpoesu. Dupa doua saptamani de plimbat prin spitale, femeia a decedat.

Lasati sa moara in spitalele de psihiatrie

Spitalele de psihiatrie sunt un alt loc in care batranii sunt abandonati.  In cadrul Sectiei Exterioare Barnova a Spitalului „Socola” sunt tratati 36 de pacienti. Boala de care nu pot fi vindecati e faptul ca majoritatea au fost parasiti de familie.
„S-au inmultit cazurile in care batranii bolnavi sunt abandonati in spital. Ne afecteaza si pe noi. Unii pacienti sunt in stadii avansate de boala dar chiar daca nu isi mai recunosc rudele cred ca in mintea lor mai exista ceva si prezenta cuiva din familie care le-ar cunoaste istoricul, care i-ar imbarbata, ar conta mult pentru linistea si starea lor”- a subliniat medicul psihiatru Razvan Luca, coordonatorul Centrului pentru tratamentul bolnavilor cu Alzheimer. Medicii sustin ca mai primesc telefoane de la familie, insa conversatiile sunt de-a dreptul dezamagitoare. „Nu ne suna sa ne intrebe cum se simt, ci doar daca nu au decedat. Cand le spunem ca traiesc sunt foarte mirati, apoi ne inchid telefonul. Este cinic, dar asta este realitatea”, conchide dr. Victor Burlacu, coordonatorul Sectiei Exterioare Barnova a Spitalului Socola.
Suntem o societate fara suflet?

Greu de raspuns transant la aceasta intrebare, atit timp cat situatiile de abandon a copiilor si a parintilor se inmultesc.
Nici legislatia nu ajuta, dovada faptul ca in extrem de putine cazuri sunt condamnati parintii care abandoneaza si deloc copiii, familiile care nu au grija varstnicilor lor.
Sigur e insa ca suntem o comunitate cu solutii putine la probleme grave, cu servicii de consiliere insuficiente atat pentru sprijinirea celor abandonati cat si pentru a-i convinge pe cei ce abandoneaza ca daruirea iubirii si grijii pentru cel de langa noi e un act profund uman.

Cristina Mihaila