La acest moment, unitatile protejate autorizate sunt singurele structuri de economie sociala ce ofera locuri de munca protejate persoanelor cu dizabilitati, fapt reglementat prin Legea 448/2006.
Dar si-a atins legea scopul? Nu cumva afaceristii au descoperit ca si persoana cu dizabilitati poate fi o sursa de castig? Supraimpoziteaza statul agentii economici pe spatele persoanelor cu dizabilitati?
Gasiti raspuns la aceste întrebari în cercetarea „Dezvoltarea economiei sociale prin unitati protejate autorizate” realizata de specialisti ADV Romania, în ideea de a surprinde o etapa a dezvoltarii unui sector aparte – economia sociala, prin unitatile protejate autorizate ale ONG-urilor. http://www.jobdirect.ro/upload/download/RAPORT_DE_CERCETARE.pdf
Cercetarea este realizata prin proiectul „Construim durabil prin economie sociala” derulat de ADV Romania în parteneriat cu DGASPC Iasi, co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa.
Desi adevarul doare, realitatea e ca 3,52% din populatia tarii are dizabilitati, conform statisticilor oficiale de la finalul anului 2013, mai exact 709.216 de romani, dintre care doar 29.842 sunt angajati, mult sub media europeana.
MIHAELA MUNTEANU