Pas inainte pentru achizitia publica a serviciilor sociale

FONSS solidara cu colegii din domeniul dizabilitatii
decembrie 3, 2019
Bugetarea pe baza de gen in politici publice, la final
decembrie 3, 2019

Pas inainte pentru achizitia publica a serviciilor sociale

FONSS si membrii sai Asociatia 4Change si Fundatia de Sprijin Comunitar Bacau (FSC) au discutat cu Ministrul Muncii si Protectiei Sociale, privind facilitarea procesului de achizitie publica a serviciilor sociale (in baza Legii 98/2016).

Am inaintat dnei ministru un pachet de documente cu caracter indrumator produs pentru autoritatile publice care doresc sa cumpere servicii sociale de orice tip de la furnizorii privati. Documentele sunt realizate in cadrul unui proiect derulat de catre FSC, Asociatia 4Change si Universitatea Danubius din Constanta (proiect intitulat « Servicii sociale pentru fiecare varstnic – pachet de achizitii de servicii in fiecare comunitate » – contract nr. 220/data 09.08.2018). Pachetul contine si exemple practice de documente specifice achizitiei publice, care pot fi utilizate pentru achizitia serviciilor destinate persoanelor varstnice.

Ministrul Muncii si Protectiei Sociale, dna Violeta Alexandru, a declarat ca sprijina activ acest demers care daca se va concretiza, va incheia o perioada de 13 ani de advocacy din partea organizatiilor neguvernamentale, pentru promovarea acestui mecanism robust si eficient de achizitie.
Pasii urmatori sunt perfectionarea documentelor respective cu contributia Agentiei Nationale pentru Achizitii Publice si a Directiei Politici Servicii Sociale din MMPS, dupa care pachetul de documente realizat de organizatiile mentionate va deveni o documentatie orientativa de achizitie de servicii sociale de catre autoritati de la furnizorii privati .

Un alt pas este emiterea unui ordin comun de ministri (MMPS si MFP) ce va permite apoi afisarea acestui pachet pe site-ul ANAP, pentru toate autoritatile contractante care doresc sa achizitioneze mai usor servicii sociale.

Mentionam ca in prezent in unele localitati se fac achizitii de servicii sociale de la furnizori privati, practica nefiind unitara la nivel national.

FONSS va monitoriza in continuare procesul.