Influența României în bazinul Mării Negre

Dileme, manipulare și …țipete
decembrie 18, 2015
Iași – capitala sectorului neguvernamental!
februarie 24, 2016

Influența României în bazinul Mării Negre

În 2-3 noiembrie a.c., la Tbilisi, Georgia, a avut loc Forumul ONG Marea Neagră, cu participarea a 180 de persoane din România, Azerbaijan, Republica Moldova, Rusia, Belarus, Ucraina și Georgia.

Principalii organizatori ai Forumului ONG Marea Neagră sunt FOND România – Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare și Ministerul Afacerilor Externe din România.

La această a opta ediție a Forumului ONG a fost dezbătută strategia de dezvoltare în regiunea Mării Negre și a fost anunțată majorarea bugetului prin Programul Operațional al Bazinului Mării Negre de la 11 milioane euro la 49.

Interviu cu Natalia Budescu, președinte FOND România.

– Să dimensionăm această ediție a Forumului ONG Marea Neagră.
– Ar trebui să menționez că de această dată avem parteneriatul CPDE- un consorțiu global al ONG-urilor și că am reușit să realizăm împreună cu Balkan Civil Society o strategie de dezvoltare în spațiul Mării Negre, la care am primit un feedback cu ocazia acestei întâlniri.
Din punct de vedere financiar avem vești bune, pentru că pe Programul Operațional al bazinului Mării Negre a fost crescută alocarea de la 11 milioane de euro la 49, ceea ce înseamnă că avem un cadru strategic de dezvoltare, avem suport financiar mai bun și avem parteneri care deja și-au dezvoltat experiența în diverse domenii și avem posibilitatea de a lucra și un plan bazat pe această strategie.

– În perioada următoare am putea să asistăm la o susținere mai mare pentru țările din bazinul Mării Negre, mai ales că se discută la Forum despre grave încălcări de drepturi în unele state ex-sovietice și impedimente majore în atragerea finanțărilor externe?

– Datorită unei cercetări realizate am pus în evidență atât plusurile cât și minusurile țărilor din zona. Pe palierele tematice identificate de noi, sunt necesare parteneriate strategice multianuale, pentru că problemele acestea nu pot fi rezolvate nici în 12 luni, nici printr-un proiect sau două. Ceea ce ne dorim noi, e să întărim acest dialog pentru că vorbim de repere în dezvoltare care trebuie să fie susținute prin parteneriat, efort comun și dialog constructiv.

– Chiar dacă e recunoscut faptul că societatea civilă e motor de dezvoltare, fără voința politică nu reușești schimbări rapide și de amploare. Aveți negocieri care să susțină cele prezentate în cadrul Forumului ONG Marea Neagră?

– Avem ca partener și Ministerul Afacerilor Externe Român și ne sprijină în asistența pentru dezvoltare. Dar ași vrea să completez ideea: nu e suficient să avem doar societatea civilă informată, ci avem nevoie și de ceilalți parteneri – autoritățile locale și mediul privat. Dezvoltarea, educația nu se pot face bazându-te doar pe societatea civilă, ci efortul trebuie să se regăsească la nivelul tuturor celor implicați, să fie comun.

FOND are un rol deosebit ca platformă a organizațiilor pentru dezvoltare cu baza în România, punctele cheie pentru ceea ce și-a propus inclusiv prin ultima ediție a Forumului ONG Marea Neagră sunt susținerea și creșterea dialogului în regiune, susținerea și facilitarea parteneriatelor strategice în regiune, susținerea inițiativelor de cooperare clare, tematice.

Mihaela Munteanu