Învățământul special ieșean are aceleași probleme

Start unui nou an școlar cu burse pentru elevii din rural
septembrie 12, 2016
Cursul care dovedește schimbarea!
septembrie 12, 2016

Învățământul special ieșean are aceleași probleme

În cadrul Comisiei pentru învățământ, cercetare știintifică, cultură și culte a CJ Iași, directorul de comunicare și advocacy al FONSS- Mihaela Munteanu a fost invitată de către președintele comisiei, dna Mihaela Ivancia, pentru a oferi punctul de vedere al furnizorilor privați de servicii sociale, asupra unor situații sesizate de consilierii județeni cu prilejul vizitelor în județ la școlile speciale.

Mai exact, s-a constat că subdimensionarea personalului acestor instituții duce la apariția situațiilor în care, un cadru didactic este singura persoană care desfășoară și programul de învățământ și are și grijă câteva ore de 10 copii cu dizabilități diferite, deşi unii copii au oficial un însoțitor sau provin din sistemul de protecție. O altă problemă este legată de faptul că prin proiecte, au fost dezvoltate în învățământul special diverse servicii sociale care, după finalizarea proiectului nu mai pot fi finanțate direct de CJ deoarece activitățile nu sunt de învățământ ci complementare.

Reprezentantul FONSS a sugerat ca posibilă soluție contractarea acestor servicii servicii de la ONG-uri.

De altfel și alte probleme ale sistemului de protecție socială și învățământ special se pot soluționa prin contractarea de servicii sociale de către CJ Iași de la ONG-uri. Tocmai de aceea, FONSS va continua să solicite înființarea departamentului de contractare- singura structură care are astfel de atribuții de contractare confom Legii asistenței sociale.

Raluca Daria Diaconiuc