Start unui nou an școlar cu burse pentru elevii din rural

Vocea ONG pentru servicii sociale
septembrie 12, 2016
Învățământul special ieșean are aceleași probleme
septembrie 12, 2016

Start unui nou an școlar cu burse pentru elevii din rural

Fundaţia Serviciilor Sociale Bethany lansează pe 15 septembrie 2016 cea de-a treia ediție a programului “Start! – Program de consiliere, orientare școlară și burse pentru elevi din mediul rural”. Astfel, 30 de elevi cu merite deosebite, dar cu dificultăţi de natură financiară sau socială, din comunitățile Liteni, Vlădeni și Dobrovăț, județul Iași, vor primi sprijin financiar și consiliere în procesul educaţional.

“Se apropie deschiderea noului an școlar și ne bucurăm să fim alături de copiii care-și doresc un viitor mai bun, prin educație. Programul de burse al Fundației Bethany se dezvoltă cu fiecare ediție. Dacă în anul 2011, când l-am lansat, programul a inclus 12 elevi dintr-o singură comunitate, din Școala Gimnazială Liteni, acum, în al treilea an de desfășurare, programul sprijină 30 de elevi, din 3 comunități rurale. Sperăm ca în continuare, să fim alături de cât mai mulți copii și tineri cu potențial”, a declarat Diana Păiuș, Managerul Zonal al Fundației Bethany.

Programul urmărește două direcții majore de intervenție. O primă componentă este cea financiară, prin care cei 30 de elevi primesc burse lunare în valoare de 150 lei/elev pentru rechizite, cărţi, materiale educaţionale auxiliare, haine, încălţăminte şi produse alimentare. O altă componentă vizează dezvoltarea personală și orientarea tinerilor în viața profesională, pentru a-i ajuta să ia deciziile cele mai potrivite privind educația și dezvoltarea profesională. Tinerii vor beneficia de vizite organizate în cadrul unor instituții și companii din Iași, de experiențe noi de cunoaștere și socializare și de sesiuni de consiliere și informare. În cadrul acestora se vor aborda tematici precum: gestionarea emoțiilor, menținerea sănătății, alegerea carierei, rolurile sociale, norme în comunitate etc.

În cadrul  ”Start – program de consiliere, orientare școlară și burse pentru elevii din mediul rural”, bursele acordate elevilor de către Fundația Bethany se ridică la o valoare totală de aproximativ 11.000 de euro.

Cu o astfel de investiție și puțină determinare, elevii din program obțin rezultate bune, care confirmă încă o dată eficiența investițiilor în educație în mediul rural. Menționăm că la rezultatele examenului de Evaluare Națională din vară, tinerii din program au obținut medii bune, care le-au asigurat locul la liceu, o parte chiar la instituții de prestigiu precum: Colegiul Național „Costache Negruzzi”, Liceul de Informatică „Grigore Moisil”  sau Colegiul Național „Garabet Ibrăileanu”.

Laura Bârliba