Util Deco- șansa la o viață nouă
iulie 15, 2016
ADV, al treilea in top
iulie 26, 2016

Scutiri de taxe pentru ONG-uri

Comisia ONG Iasi si FONSS va confirma faptul ca puteti beneficia din partea Consiliilor Locale, de scutirea de la plata impozitului/taxei pe cladiri si de la plata impozitului/taxei pe teren ca organizatii neguvernamentale si intreprinderi sociale – furnizori de servicii sociale. Cele doua retele de ONG-uri intreprind inca din 2012 demersuri pentru ca organizatiile neguvernamentale sa beneficieze de aceste scutiri si, deoarece stim ca sunt colegi care inca se mai confrunta cu aceasta problema, va punem la dispozitie documentele care stau la baza solicitarii si acordarii acestor scutiri. Facem precizarea ca desi permise prin lege, scutirile se acorda de Consiliile Locale in baza solicitarii individuale a organizatiilor respective si devin functionale din momentul existentei unei Hotarari de CL urmare a cererii formulate.

Mentionam ca acordarea acestor scutiri se face conform prevederilor art. 456 alin. (2) lit. c) si d) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare- pentru cladirile utilizate pentru furnizarea de servicii sociale de catre organizatii neguvernamentale si intreprinderi sociale ca furnizori de servicii sociale, pentru cladirile utilizate de organizatii nonprofit folosite exclusiv pentru activitatile fara scop lucrative conform prevederilor art. 464 alin. (2) lit. d) si e) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare – pentru terenurile utilizate pentru furnizarea de servicii sociale de catre organizatii neguvernamentale si intreprinderi sociale ca furnizori de servicii sociale- asa cum rezulta din Referatul de specialitatea in baza caruia s-a solicitat HCL prin care Consiliul Local Iasi a aprobat aceste scutiri.

Facem precizarea, ca scutirea pentru intreprinderile sociale a fost solicitata si introdusa in Codul fiscal de catre Coalitia pentru Economie Sociala, RISE si ADV Romania prin preluarea demersului de catre d-na deputat Cristina Nichita. La cerere va putem trimite documentele model ce pot fi utilizate pentru acetse demersuri. Speram ca aceste informatii sa va ajute sa faceti demersuri similare in comunitatile voastre, iar banii care mergeau pana acum pentru taxe si impozite sa fie utilizati eficient in dezvoltarea comunitatii!

Cu stima, Angela Achitei- presedinte FONSS Mihaela Munteanu- vicepresedinte Comisia ONG Iasi si director de comunicare si advocacy FONSS.