Util Deco- șansa la o viață nouă

Fundaţia COTE la clacă
iulie 13, 2016
Scutiri de taxe pentru ONG-uri
iulie 25, 2016

Util Deco- șansa la o viață nouă

Încă de când Fundația ”Alături de Voi” România (membru FONSS) și-a asumat ca misiune incluziunea persoanelor seropozitive HIV şi din alte grupuri vulnerabile- și-a proiectat să influențeze major viața beneficiarilor săi.

În 2008 a pus piatra de temelie la ceea ce mai târziu avea să fie cunoscut sub numele de „economie socială” sau Util Deco, unitate protejată a Fundației „Alături de Voi” România. „Noi nu am ales să oferim doar un loc de muncă persoanelor cu dizabilităţi, ci un întreg pachet de servicii sociale ce include consiliere, training, orientare profesională şi asistenţă la angajare, inclusiv pe piaţă liberă a muncii” – susțin cei care și-au asumat pionieratul într-un domeniu nou în România.

 “Dă-i unui om un peşte şi va fi sătul pentru întreagă zi, învaţă-l să pescuiască şi va fi sătul o viaţă întreagă”

Gândiți-vă la un tânăr cu o dizabilitate, obligat să se adapteze constant la provocările societăţii, care poate a copilărit într-un centru de plasament, și la un moment dat este externat din sistemul de protecție, fără a fi pregătit pentru viaţă de zi cu zi.

Deși nu s-ar crede, și lor viața le oferă alternative: viitori asistați sociali sau  angajați model, care pot duce o viaţă normală, eventual cu propriile familii formate alături de un partener. Condiția e să fie ajutați la momentul potrivit să/și transforme dizabilitatea în…abilitate.

ADV România a implementat proiecte europene prin care a format astfel de tineri, a achiziționat utilaje, a angajat psihologi și oferă un pachet complet de asistență pentru integrare la locul de muncă persoanelor cu dizabilităţi.

Prin Util Deco, ADV România a dezvoltat ateliere de croitorie sau tipografie, foarte bine utilate, pentru a asigura realizarea unor produse cu adevărat calitative, personalizate la comandă. În 2012, am construit la standarde europene şi cel mai modern depozit de arhive şi depozitare documente din regiunea Nord-Est. Acum, 36 de persoane cu dizabilităţi lucrează cu normă întreagă la Util Deco.

În total 85 de angajați lucrează în Iași, Constanța și Tg. Mureș.

Toate produsele realizate la Util Deco se pot achiziționa din taxa pe dizabilitate, care este obligație fiscală a firmelor cu peste 50 de angajaţi ce nu au 4% dintre aceștia persoane cu dizabilități. Căutați și alte avantaje în colaborarea cu Util Deco accesând www.utildeco.ro  şi fiți parte din poveste.

Andrei Rotaru