Solicităm măsuri drastice pentru un tratament demn al persoanelor cu dizabilități!

De 30 de ani rescrie povesti, reconstruieste destine
decembrie 4, 2019
Semnalăm Guvernului pericolul major pentru persoanele cu dizabilități
februarie 14, 2020

Solicităm măsuri drastice pentru un tratament demn al persoanelor cu dizabilități!

FONSS – Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale, în componența căreia se află organizații din domeniul dizabilității a transmis Ministrului Muncii, Violeta Alexandru, o scrisoare în care sesizează tratamentul umilitor la care continuă să fie supuse persoanele cu dizabilități, atât în ceea ce privește accesul fizic în instituțiile publice, cât și în accesarea serviciilor publice.

De asemenea, sesizăm că după 13 ani de la intrarea în vigoare a legii care obligă la accesibilizarea instituțiilor publice, cei care nu respectă această lege încă mai primesc doar avertismente.

Scrisoarea pune în evidență cazul unei fete de 19 ani din Iași, paralizată în urma unui accident rutier- întâmplat pe trecerea de pietoni, care a fost cărată în spate pe treptele Judecătoriei Iași cu tot cu scaunul în care stă, pentru a fi prezentată instanței ieșene.

Această încercarea disperată a familiei de adopție a tinerei, de a pune față în față judecătorii ieșeni cu rezultatul faptei a cărei judecare este tergiversată de patru ani de zile, a demonstrat încă odată inaccesibilitatea unor instituții publice și postura în care e pusă persoana cu dizabilități în obținerea drepturilor ei.
Detalii despre caz sunt aici.

Deși în Legea 448/2006 se menționează clar obligația accesibilizării spațiului public și accesul neîngrădit în instituțiile publice pentru persoanele cu dizabilități, urmare a faptului că nu se monitorizează eficient și nu se sancționează nerespectarea acestei legi, asistăm încă la situații în care persoanele cu deficiențe locomotorii sunt cărate pe brațe sau stau neputincioase în fața ușilor închise ori a scărilor, nevăzătorii caută cu disperare informații accesibile lor, iar persoanele cu deficiențe de auz sunt catalogate ca ”nebune” atunci când în fața ghișeelor încearcă să se adreseze fără suportul unui interpret.

În România toate categoriile de persoane cu dizabilități se izbesc de bariere în relația cu instituțiile sau serviciile publice.

ANPIS prin Inspecția Socială are sarcina controlării modului în care se aplică Legea 448/2006. Din păcate, deși în Planul de control al Inspecției Sociale se menționează anual controale privind respectarea accesibilizării fizice și comunicaționale a spațiului public și chiar acordarea de sancțiuni pentru încălcarea legii, peste 85% dintre sancțiuni sunt…avertismente.
http://www.mmanpis.ro/wp-content/uploads/2019/05/Raport-de-activitate-DIS-2018.pdf (pag.21)

Așadar, în condițiile în care primăriile, școlile, grădinițele și universitățile, instituțiile de justiție, de cultură, băncile, spațiul public sunt neaccesibilizate fizic la 13 ani de la emiterea Legii 448/2006, constatăm că majoritatea încălcărilor legii sunt sancționate cu avertismente.

Prin urmare, am solicitat noului ministru al muncii, Violeta Alexandru:

  • Dispunerea controlării Judecătoriei Iași cu privire la accesibilizare, pe tot traseul necesar deplasării publicului.
  • Controlarea modului în care sunt aplicate articolele din Legea 448/2006 referitoare la accesibilizarea instituțiilor și spațiilor publice și implicit a modului în care își fac datoria inspectorii sociali, ce ar trebui să verifice instituțiile publice.
  • Acordarea celor mai aspre sancțiuni legale pentru neaccesibilizarea instituțiilor publice, având în vedere vechimea obligației de a respecta Legea 448/2006 și ratificarea Convenției ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități (2010). Considerăm că vremea avertismentelor, la atâția ani de la intrarea în vigoare a actului normativ, a trecut.

Statul Român a avut obligații foarte clare de începere a accesibilizării acestor spații și instituții, începând cu ziua în care a ratificat Convenția ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, în anul 2010.

De asemenea, România ca stat nu s-a achitat de obligația trimiterii unui raport cu modul în care se respectă drepturile persoanelor cu dizabilități către Comitetul ONU pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități. Raportul trebuia trimis încă din 2013, dar nu a fost trimis până acum, ceea ce pune România pe lista țărilor care nu-și îndeplinesc angajamentele internaționale asumate pe acest domeniu.

Semnatarii scrisorii conștientizează că actualul guvern e recent investit, dar se întreabă cât trebuie să mai suporte umilința și tratamentul nedemn persoanele cu dizabilități, care din păcate, nu au fost obiectul de interes real al guvernanților, dovadă inechitățile cu care se confruntă.

S-au solidarizat acestui demers alături de FONSS- Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale, rețelele și federațiile – Consiliul Național al Dizabilității din România, Federația Dizabnet, Confederația Caritas, Rețeaua Romanian Women’s Lobby și organizațiile de Drepturile Omului și pentru/ale persoanelor cu dizabilități: ActiveWatch, Asociația Civica Iași, Centrul de Resurse pentru participare publică, Asociația Necuvinte, ANCAAR Iași, Asociația Blijdorp România, Asociația Bunul Samaritean Nicorești- Galați, Asociația ”Bună Ziua Copii din România”, Asociația Distroficilor Muscular din România, Asociația de Sprijin a Persoanelor cu Nevoi Speciale- Luceafărul Piatra Neamț, Asociația Umanitară Il Chicco Iași, Centrul de Dezvoltare Socială, Centrul de Mediere și Securitate Comunitară, Filiala București a Asociației Distroficilor Muscular din România, Fundația Alături de Voi România, Fundația Ancora Salvării, Fundația Estuar, Fundația Inimă de Copil, Fundația Iosif Iași, Fundația Solidaritate și Speranță, Fundația Serviciilor Sociale Bethany- biroul Iași, Fundația Star Of Hope România, Organizația Suedeză pentru Ajutor Umanitar Individual și SOS Satele Copiilor România.

 

Sursa foto: Ziarul de Iasi