Ați fost vreodată nemulțumiți de ceea ce vi se întâmplă și ați visat la un alt final, pentru o situație, sau ați gândit că, dacă ați avea ocazia să schimbați ceva, rezultatul ar fi exact cum doriți? Poate credeți că e nevoie de un miracol, dar e suficient să întâlniți echipa de la Salvați Copiii Iași și să intrați în jocul lor serios numit ”Teatru forum”.
Iată care e provocarea: ”Ce-ai zice dacă la un moment dat te-ai ridica de pe scaun și ai merge pe scenă, ai urca acolo și ai intra și tu în piesă? Mai mult, în loc să joci scenele așa cum au fost scrise, ce-ai zice dacă ai schimba ceea ce nu-ți place, ce este nepotrivit? Ai vrea să creezi situații noi? Ai sta de vorbă cu personajele? Le-ai face să vadă lucrurile sub o lumină nouă și ai vrea să schimbi finalul?”
Această provocare este lansată de echipa Salvați Copiii Iași care vrea să-și asume un rol proactiv în viața comunității din care facem parte. Au pornit la drum cu super-eroi dornici de a schimba idei și opinii ale adulților și copiilor din 10 comunități rurale din județul Iași, cu privire la violență: Popești, Erbiceni, Belcești, Mironeasa, Drăgușeni, Șcheia, Răducăneni, Țigănași, Probota și Ceplenița.
Copii, adolescenți, părinți, bunici, cadre didactice, reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție Județean, cu toții au primit invitația la o repetiție pentru …viață. Echipa de la Salvați copiii i-a cunoscut deja pe membrii comunităților Drăgușeni și Ceplenița, unde a avut parte de zâmbete, interacțiune și dezbatere, atitudini deschise și comportamente adecvate. Împreună, prin Teatru Forum, au aflat cum pot construi comunitatea după trăsături pozitive: toleranță, atitudine, curaj, intervenție și nu după cele care instigă la forme de violență, opresiune.
Schimbarea aceasta cu ajutorul creativității, prin teatru forum, este de fapt o activitate în proiectul ”ZOOM în comunitate”, co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă și derulat în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului Iaşi.
“ZOOM ÎN comunitate” vrea să ajute la căutarea unui răspuns la nevoile copiilor și a familiilor lor, la realizarea unui plan model complex de servicii integrate. Proiectul propune de asemenea, o serie de activități care vor contribui substanțial la schimbarea mentalității a 10 comunități din județul Iași. Vor fi realizate activități inovative de educație nonformală, cum ar fi Caravana Teatru Itinerant – Teatru Forum și se va urmări ca rezultat diminuarea expunerii copiilor la violență atât în familie cât și în comunitate.
Ioana Nistor