Cand omul conteaza cel mai putin, politicul isi face jocul

Încă o expresie a neputinței: Mor oamenii lângă noi mâncați de vii de viermi!
august 22, 2019
Ce nu ați văzut la Afterhills
septembrie 18, 2019

Cand omul conteaza cel mai putin, politicul isi face jocul

Sunt peste 2 ani, de cand FONSS sustine unitatile protejate autorizate in efortul lor de a combate OUG 60/2017, un document care a ingenunchiat sectorul angajarii protejate din Romania, dezvoltat cu atata truda de cei din serviciile de asistenta sociala privata. De la actiuni de advocacy, la actiuni de protest si apoi iar la actiuni de advocacy, am tot denuntat ca OUG nu era o urgenta justificata si ca efectul era distrugator pentru angajatii cu dizabilitati si cei care ii sprijineau. Incercand sa urmarim legea in care s-a transformat OUG 60/2017 prin Parlament, comisie cu comisie, si sa depunem amendamente, am invatat ca daca un personaj sus-pus doreste ca un act normativ sa nu mai ajunga la vot, poate sa-l intarzie ani, ca daca interesul e bugetul gol, oamenii nu mai conteaza, nici macar unii cu dizabilitati care striga in strada ca vor sa munceasca, intr-o tara in care mediul de afacari plange ca nu are lucratori.

In urma cu doi ani, in numele colegilor nostri care au dezvoltat UPA si sunt membrii federatiei, impreuna cu ADV Romania, unul din membrii nostri afectati de OUG 60/2017, dar suficient de puternic sa se incapataneze sa lupte, am sesizat Avocatul Poporului privind OUG 60/2017. Tacere complice poate, oricum tacere!

Daca institutia aceasta isi facea datoria si CCR i-ar fi admis actiunea, probabil ca azi pierderile erau mai mici. Dar a fost necesar sa iasa din functie un aservit politic, pentru ca institutia sa se miste. Am revenit de trei ori la adresa initiala in scris, si de multe ori telefonic, si iata ca in sfarsit Avocatul Poporului sesizeaza CCR privind neconstitutionalitatea acestei ordonante. La ultima adresa, dna Renate Weber, abia numita in functie a afirmat ca a verificat in cadrul institutiei  ”si va asigur ca Serviciul Contencios Constitutional solutionase cererea dvs in timp util, in sensul trimiterii la CCR a unei sesizari privind exceptia de neconstitutionalitate. Analizand materialul intocmit de colegele mele, am decis ca saptamana viitoare sa sesizam Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a OUG 60/2017 ”. Intelegeti dumneavoastra ce vreti, pentru ca asupra ”timpului util” noi stim ca in doi ani UPA au disparut aproape si mii de oameni cu dizabilitati si-au pierdut locul de munca.

Intre timp, ADV Romania a actionat Guvernul si in instanta pentru decizia data peste noapte, fara nici o consultare publica. Si in acest proces, a fost acceptata exceptia de neconstitutionalitate si dosarul este in prezent la CCR.

Acum CCR are ocazia sa ne faca sa mai credem ca exista dreptate, chiar si tarzie, pentru cei care nu au in spate partide. CCR trebuie sa urgenteze judecarea acestei spete, pentru ca efectele la 2 ani de la promulgare sunt foarte grave:

  • Rata de angajare a persoanelor cu dizabilitati a scazut de la 17,56% la 7,25%, practic pierzandu-se 2759 de locuri de munca;
  • Numarul unitatilor protejate s-a redus de la 740 (august 2017) la 4 (ianuarie 2019), iar numarul de persoane cu dizabilitati angajate in aceste entitati de la 2000 la 64 de persoane;
  • Nu a fost organizat in tara de catre autoritatile publice si centrale nici un concurs special de angajare in munca a persoanelor cu dizabilitati, asa cum a prevazut ordonanta la art. 78, aliniatul 6;
  • Numarul persoanelor cu dizabilitati pensionate pe caz de boala a crescut de la 139201 persoane (august 2017) la 150283 de persoane (ianuarie 2019). (sursa: https://www.pro-pact.ro/wp-content/uploads/2019/08/PRO-PACT-POLITICA-PUBLICA-AUGUST-2019.pdf?fbclid=IwAR3HQTt2KZoY_Ii_Cmv66Lkew3ct2xrhGgGBW2bOOsSI0283424Njeg-BCU)

Urmarim cu un strop mic de speranta si imensa furie ceea ce se intampla in aceasta cauza, amintindu-ne bucuria de alta data a angajatilor cu dizabilitati, care iti aratau cu bucurie ce si-au cumparat cand au luat salariul sau obiectele facute in ateliere si care le iesisera perfect.

Timpurile acelea nu se vor mai intoarce, dar avem capacitatea sa recladim.

Mihaela Munteanu