Divorţul părinţilor- trauma copiilor!

Oportunităţi pentru adolescenţi
noiembrie 21, 2014
Act de solidaritate şi responsabilitate marca ADV
noiembrie 21, 2014

Divorţul părinţilor- trauma copiilor!

  • Doar în anul 2013, peste 28.500 de cupluri de români au divorțat (date INS) • Divorţul părinţilor este o traumă pentru copii • Premieră în România -program de suport pentru copiii afectaţi de divorţ

„De cele mai multe ori, în spatele acestor divorțuri se află copii care au nevoie de ajutor specializat pentru a putea depăși acest episod dificil din viața lor. Pe termen scurt, consecințele negative ale divorțului asupra copilului se manifestă prin furie și resentimente față de unul sau ambii părinți, anxietate și tristețe apărute ca urmare a schimbărilor care apar în viața lui, a sentimentelor de inutilitate și neputință, precum și prin pespective pesimiste asupra viitorului. Pe termen lung, acești copii pot avea tulburări de somn, concentrare slabă, probleme în relația cu profesorii și colegii, randament școlar scăzut și tulburări de alimențatie” – susţine dr. Cătălin Luca, director executiv al Asociaţiei Alternative Sociale.

Pentru a răspunde la această problemă, Asociaţia Alternative Sociale a lansat în orașele Iași, Vaslui și Botoșani un program de suport pentru copii afectați de divorț, creat în premieră  în  România, care îşi propune să micşoreze impactul negativ pe care divorțul îl are asupra dezvoltării armonioase a copiilor.

La evenimentele de lansare au participat specialiști care intră în contact cu copii afectați de divorț – avocați, notari, cadre didactice, consilieri școlari și asistenți sociali.

Părinţii nu divorţează de copii

Aceasta trebuie să înţeleagă copiii cu vârste cuprinse între 6 și 11 ani care intra în program și parcurg cele 12 ședințe din program.

Ruptura dintre părinţi e o realitate, dar copiii trebuie învăţaţi cum să se detașeze de conflictul și suferința părinților pentru că de cele mai multe ori ei sunt postaţi între cei doi părinţi, chiar utilizaţi ca „armă” în disputa dintre cei doi foşti parteneri.

Copiii vor învăţa şi cum să depășească sentimentul de pierdere și să accepte permanența divorțului.

Cel mai important însă este să înţeleagă că nu e vina lor, şi că divorţul e separarea a doi adulţi, nu abandonul copiilor.

Programul de suport pentru copii afectați de divorț va deveni activ din ianuarie 2015  și se va desfășura în județele Iași, Vaslui și Botoșani.

Mai multe informații despre Programul de suport pentru copii afectați de divorț sunt postate pe site-ul: www.suport.alternativesociale.ro.

Victoria Canţir