Târgul Solidarității Sociale

Inimă bună
decembrie 23, 2014
Premiul I pentru ADV
decembrie 23, 2014

Târgul Solidarității Sociale

Fundația Solidaritate și Speranță- Filiala Săvinești, în colaborare cu Consiliul Județean Neamț, au organizat în 5 decembrie 2014, Târgul Solidarității Sociale, eveniment care a adus în discuție teme precum incluziunea socială, participarea civică, voluntariatul, serviciile sociale, creșterea calității vieții și dezvoltarea comunitară. La întâlnirea dedicată serviciilor sociale și voluntariatului au participat șaptesprezece organizații nonguvernamentale, alături de reprezentanți ai autorităților locale. Printre participanți s-au numărat: Asociația „Iubire și Speranță” – Roman, Fundația „Leonardo Murialdo”, Asociația „Mușatinii” – Roman, Fundația Umanitară „Pacea”, Asociația de Sprijin a Persoanelor cu Nevoi Speciale „Luceafărul” – Piatra-Neamț, Fundația „Univers Plus” – Neamț, Centrul Pentru Educație Incluzivă „Alexandru Roșca”, Asociația Sens Civic Neamț, Asociația Riana, Asociația REACT, Fundația de Dezvoltare Locală „Speranța” Neamț, Fundația C.R.E.E.D., Asociația Caritas Roman, Fundația de Îngrijire Comunitară „Crizantema” Piatra-Neamț, Forumul Democratic al Germanilor, Asociația Umanitară „Ursula Honeck” Piatra-Neamț.

De asemenea, pe tot parcursul desfășurării manifestării, organizațiile au avut standuri de prezentare la CJ Neamț, iar cvartetul „Festivo” din Bacău a susținut un recital specific de Crăciun.

Peste 16% din populația lumii se oferă în prezent ca voluntar într-o organizație, este argumentul de la care a pornit Brândușa Albert, Coordonator Proiecte Sociale în cadrul Fundației Solidaritate și Speranță – Filiala Săvinești, ce a vorbit despre importanța promovării voluntariatului: ” Noi trebuie să încurajăm voluntariatul și chiar să-l sărbătorim ori de câte ori avem ocazia. Conform unor studii realizate de ONU, 16% din populația lumii se oferă în prezent ca voluntar într-o organizație. Din păcate, la capitolul implicare civică nu stăm extraordinar, ci putem spune că la noi în țară abia s-a redescoperit acest concept. Totuși suntem pe un drum bun, în care se fac progrese vizibile, chiar anul acesta obținându-se o modificare a legii voluntariatului, prin care voluntariatul este considerat vechime în muncă”.

În cadrul workshop-urilor participanții au avut posibilitatea de a-și face cunoscute activitățile specifice, mai ales că tematicile au fost variate și au inclus ateliere despre voluntariat, Practica Tai Chi și Self Managementul în lucrul cu persoanele din grupurile vulnerabile, Workshop despre Autism, Educația nonformală – un alt mod de a învăța, Atelier de brățări manuale, Workshop despre unitățile protejate.

Organizatorul principal, Filiala Săvinești a Fundației Solidaritate și Speranță, a prezentat cele două coordonate ale activității sale – social-filantropice – oferirea de hrană în cadrul unei cantine și cultural-educative – cursuri de formare și tabere de creație, printre beneficiarii permanenți numărându-se 87 de copii cu vârste cuprinse între 6 și 14 ani și aproximativ 103 familii aflate în situații ce necesită intervenție.

 

Mihai Parfeni